2024. április 19., péntek

Kutyaoltás Topolya községben

Mikrocsipes azonosító önkormányzati támogatással – A városban és a falvakban 3500 kutyát tartanak számon
Dr. Tóth Tibor, a Topolya községben illetékes, bácskossuthfalvi székhelyű Állatorvosi Állomás vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana fotója)

Dr. Tóth Tibor, a Topolya községben illetékes, bácskossuthfalvi székhelyű Állatorvosi Állomás vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana fotója)

Több évtizedes előírás, hogy a három hónapnál idősebb kutyákat kötelező beoltatni a gazdának veszettség elleni és Echinococcus féregtelenítő vakcinával. Az utóbbi években mikrocsipes azonosítóval is meg kell jelölni az ebeket. A háztartások számára az ezzel járó költségek könnyítéseként Topolya község 1000 kutya csippelésének a támogatásáról hozott határozatot a közelmúltban – tudtuk meg dr. Tóth Tibortól, a község több településén is tevékenykedő, bácskossuthfalvi székhellyel működő Állatorvosi Állomás vezetőjétől.

– A kutyák oltását és csippelését november óta végezzük folyamatosan. Azokba a falvakba, amelyekben bezárt az állomás, előzetes egyeztetés vagy tervezés alapján érkezünk, és látjuk el a feladatot utcáról utcára, házról házra. Erről plakáttal igyekszünk értesíteni a polgárokat. Egy nap körülbelül 20 háztartást veszünk célba. Munkatársaink segítségével korábban megtettük azt, hogy nyilvántartásba vettük a község valamennyi kutyáját, és hogy be vannak-e oltva – hallottuk az állatorvosi állomás vezetőjétől, aki elmondta, hogy a falvakkal együtt a községben körülbelül 3800 ebet számoltak össze. Topolyán megközelítőleg 2700-at, Bácskossuthfalván 450-et, Pacséron mintegy 300-at tartanak számon. A többi eb a kisebb településeken található. A kutyák egy részét már korábban megjelölték mikrocsippel, a községi támogatásnak köszönhetően eddig 600 ebet jelöltek meg. A falvakban már nagyjából befejeződött az oltás-csipelés, azok a háztartások vannak még hátra, amelyekben az állatorvosi terepi munka során nem volt otthon senki. A munka nagy része, a topolyai háztartások még hátravannak.

- Az árakat nem mi szabjuk meg, a Szerb Állatorvosi Kamara előírásai döntenek erről. A csippelés 980 dinár, nagyon sok háztartás számára sok pénz, amihez még két vakcina ára is hozzátartozik, ezért többen elállnak tőle. A községi támogatásnak köszönhetően ezúttal kisebb ellenállásba ütköztünk – mondta el a községi állatorvosi állomás vezetője, de tapasztalatai szerint a gazdák bizonyos százaléka nem feltétlenül a pénzbeli kiadás, hanem az esetleges felelősségvállalás miatt nem akarja az ebeket mikrocsippel megjelölni. Pedig ez megoldás lehetne a több településen évek óta gondot okozó kóbor kutyák problematikára.

– A rendelkezésünkre álló adatok alapján a községben megközelítőleg 1000 kutyát nem csippeltek a gazdák. Természetesen ez alól kivételt képeznek a törzskönyvvel ellátott fajkutyák és tenyészállatok. A keverékkutyák viszont sokszor nem kapják meg a megfelelő ellátást és figyelmet –  hallottuk az állatorvostól.

Mindazok a gazdik, akik szeretnék előjegyeztetni az ebüket csippelésre, illetve a kötelező oltások felvételére, ezt megtehetik a Topolya község településein működő állatorvosi irodákban, illetve dr. Tóth Tibor 063/58-14-54-es mobil és  024/741-138-es vezetékes elérhetőségén. A tapasztalat szerint a gazdák főleg a veszettség elleni védőoltást igénylik, az Echinococcus féreg ellenit már kevesebben kérik. Dr. Tóth arra figyelmeztetett, hogy a kutyák mikrocsippel való ellátása és védőoltása a gazdák erkölcsi felelőssége, illetve törvényben előírt kötelezettsége is, amit a hatóságok – büntetés terhe mellett – bármikor számon kérhetnek!