2024. április 20., szombat
KONZULI FOGADÓNAP MAGYARKANIZSÁN

Folyamatos az érdeklődés

Puskás Károly fotója

Puskás Károly fotója

Ismét konzuli fogadónapot tartottak csütörtökön Magyarkanizsán. Első ízben látogatott a városba Sarlay Péter, a szabadkai főkonzulátus munkatársa, hogy átvegye az állampolgársági kérelmeket. Attól függetlenül, hogy Szerbiában állami ünnep volt, a konzulátus megtartotta fogadónapját. A konzul urat arról kérdeztük, mennyien jöttek el, és mire hívná föl a figyelmet.

– A nap folyamán megközelítőleg kilencven kérelmet veszünk át, ezek egyszerűsített honosítási kérelmek. Eleve úgy szoktunk megállapodni a helyiekkel, hogy legfeljebb száz kérelmezőt szervezzenek egy napra, mert ez a legtöbb, amennyit át tudunk venni.

– Magyarországi parlamenti választások elé nézünk, javában folyik a regisztráció. Mit tudna erről mondani?

– Nagyon fontos a regisztráció, hiszen azoknak a külföldi lakcímmel rendelkező állampolgároknak, akik részt szeretnének venni az április 8-ai magyar országgyűlési választáson, szükséges regisztrálniuk. Ezt megtehetik abban a levélben, amelyet megkaptak a címükre. Válaszborítékba kell csak tenni az aláírt regisztrációt, és azt elküldeni a Nemzeti Választási Iroda címére, továbbá lehetőség van arra, hogy a szabadkai főkonzulátusunkon adják le a regisztrációs lapot, illetve interneten is. Aki online szeretne regisztrálni, az a valasztas.hu oldalon megteheti. Fontos tudni, hogy a regisztráció tíz évig érvényes. Ám ha valakinek a lakcíme vagy a neve változott, ne feledje el az újbóli regisztrációt!

– Elégedettek-e a regisztrálók számával?

– Igen, sokan szeretnének részt venni a választáson. Akik az elmúlt hetekben tették le az állampolgársági esküt, nekik is lehetőségük van a konzulátuson való regisztrálásra.

Várhatóan áprilisban lesz ismét fogadónap Magyarkanizsán, addig is várják a bejelentkezéseket!