2024. április 24., szerda
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Shiffrin: arany és betli

Az amerikai megnyerte az óriás-műlesiklást, majd műlesiklásban leszorult a dobogóról – Nevena Ignjatović kétszer 26. – Marit Bjørgen 12. érme – Német sikerek műkorcsolyázásban és szánkózásba
Nevena Ignjatović a 26. helyen végzett a műlesiklószámokban (Fotó: Beta/AP)

Nevena Ignjatović a 26. helyen végzett a műlesiklószámokban (Fotó: Beta/AP)

Végre zavartalanul folyhatott a verseny az olimpiai sípályákon, így az elmúlt két napban négy éremkomplettet adhattak át az alpesi sízőknek. Ezekben csak egy vaskos meglepetés született, hisz legerősebb számában, műlesiklásban, a világkupában fölényesen éllovas amerikai Mikaela Shiffrin lemaradt a dobogóról, azt követően, hogy előző nap óriás-műlesiklásban lett olimpiai bajnok. Fellépett a szerbiai Nevena Ignjatović, és mindkét számban a 26. helyet szerezte meg.

Férfi lesiklásban az ötszörös világbajnok 35 éves norvég Aksel Lund Svindal második aranyérmét, összesen negyedik olimpiai trófeáját nyerte honfitársa, Kjetil Jansrud és a svájci Beat Feuz előtt. Szuper-G-ben az osztrák Matthias Mayer nyert, mögötte Jansrud és Feuz megfordították az előző napi sorrendet.

Női óriás-műlesiklásban Shiffrin magabiztosan nyert, tegnap viszont a svéd Frida Hansdotter és a svájci Wendy Holdener mögött a harmadik helyen bronzéremmel számolt már, amikor nagy meglepetésre a 15-ös rajtszámmal rajtolt, világkupában az első ötben soha nem végzett, alig ismert osztrák Katharina Gallhuber a második futam legjobb idejével megelőzte.

Műkorcsolyázásban a párosok versenyében a kűrben igencsak megváltozott a rövid programban kialakult sorrend. A német Savchenko, Massor kettős a negyedik helyről tört fel az élre, az orosz Taraszova, Morozov páros pedig a kettes pozícióról csúszott le a negyedik helyre, így érem nélkül maradt.

Sífutásban a norvég veterán Marit Bjørgen harmadik lett, ami már 12. olimpiai érme, sílövészetben viszont, harmadik pjoncsangi fellépésén, a német Laura Dahlmeier maradt dobogó nélkül. A férfiak mezőnyében született meg az első szlovén érem, az ezüst, amelyet a horvát születésű Jakov Fak nyert.

A műkorcsolyázás után német siker született a szánkózás utolsó versenyszámában, a csapatváltóban is. A fő esélyesnek számító németek az e sportágban óriási előnyt jelentő több mint két tizedmásodperccel előzték meg a váratlanul ezüstérmes kanadaiakat, míg a németek első számú vetélytársának megjelölt Ausztria csak harmadik lett.

A női hódeszka cross számában Michaela Moioli, az olasz pszichológia-tanárnő pályafutása legnagyobb sikerével nyert a téli olimpiákon minden idők egyik legfiatalabb érmese, a 16 éves, hosszú nevű francia Julia Pereira de Sousa Mabileau és a címvédő cseh Eva Samková előtt, akinek a Szocsiban aratott diadala azért is maradt emlékezetes, mert rajzolt bajusszal versenyzett.

A női síakrobatika aerials száma fehérorosz maradt. Azzal a különbséggel, hogy most nem a címvédő, 38 éves veterán Alla Csuper nyert, aki a 4. helyen végzett, hanem a sokkal fiatalabb honfitársnője, Hanna Huszkova, aki Pjongcsang előtt még a világkupa versenyein sem nyert, nemhogy olimpiai aranyérmes lehetne.