2024. március 28., csütörtök

Koszovóban a függetlenség kikiáltásának 10. évfordulóját ünnepelték

Országszerte rendezvények sorával ünnepelte szombaton függetlensége kikiáltásának 10. évfordulóját Európa legfiatalabb állama, a Koszovói Köztársaság.

A főváros, Pristina zászlódíszbe öltözött, az épületeken mindenütt a 10-es szám volt látható, a légtérben síklóernyősök repültek, és a városban 115 fát ültettek azoknak az országoknak a tiszteletére, amelyek eddig már elismerték Koszovót. A 116. ilyen ország Barbados volt, amely az évforduló előestéjén jelentette be döntését. Hashim Thaci koszovói államfő ezt a "legszebb születésnapi ajándéknak" nevezte. Szerbia, amely továbbra is elutasítja egykori tartománya függetlenségének elismerését, tiltakozó jegyzéket küldött a szigetországnak.

Szerbia szövetségese, Oroszország, továbbá Kína és öt, számottevő nemzeti kisebbséggel rendelkező európai uniós tagállam - Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus - sem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Az ünnepi parlamenti ülést és a biztonsági erők felvonulását vasárnap tartják. Koszovónak továbbra sem engedélyezik, hogy saját hadserege legyen.

Az évforduló előtti napon, pénteken a vezető koszovói pártoknak sikerült megállapodniuk arról, hogy ratifikálják a 2015 augusztusában Montenegróval kötött határmegállapodást. Ez megnyitja a lehetőségét annak, hogy az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert Koszovóval szemben, melynek állampolgárai - a nyugat-balkáni országok között utolsókként - csak vízummal utazhatnak be az EU-tagországaiba.

A szombati ünnepi rendezvények csúcspontja Rita Ora, a koszovói származású brit popénekes szabadtéri koncertje lesz a pristinai Szkander bég téren. 

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét, kilenc évvel a NATO Szerbia elleni 78 napos bombázása után, amellyel az észak-atlanti szövetség megakadályozta a koszovói albán többség elleni véres szerb leszámolást.