2024. április 25., csütörtök

Zlatibor Lončar támogatta a pert, amely nyilvánosan elítéli a védőoltás elleni magatartást

Lončar: Jó, ha a szülők beperelik a védőoltás ellenes sarlatánokat

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter támogatta a szülők és szakértők által benyújtott pert, amely nyilvánosan elítéli a védőoltás elleni magatartást.

A médiából értesültem arról, hogy  a szakértők és a szülők egy csoportja pert indít a sarlatánok ellen, akik népszerűsítik a védőoltás elleni állásfoglalást. És szerintem ez jó dolog, mert nyilvánvalóan az ilyen dolgok nem oldhatók meg másképpen – nyilatkozta Lončar a Kurir napilapnak.

Azt mondta, szeretné hallani, hogy azok a személyek, akiket gyermekkorukban beoltottak, és akik most a védőoltás ellen harcolnak, hogyan magyarázzák azt a tényt, hogy a kanyarónak már halálos áldozatai is vannak.

A műdal énekesek és sarlatánok közül volt-e valaki a kórházban meglátogatni azokat a gyerekeket, akiknél emiatt szövődmények léptek fel? Hogy szemtől szemben találkozzanak az orvosokkal és a nővérekkel, akik olyasmi ellen harcolnak, aminek nem lett volna szabad megtörténnie a 21. században - mondta Lončar.

Egy 270 szerbiai szülőből álló csoport február 3-án a belgrádi Első Alapfokú Bíróságon pánikkeltés és rendetlenség vádjával bűnvádi feljelentést tett 43 olyan személy ellen, akik ellenzik a gyermekek védőoltását. A listán több ismert híresség neve is szerepel.

A Milovan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet legfrisebb adatai szerint 2017. októberétől 2018. február 14-ig Szerbia területén 2222 kanyarós beteget regisztráltak, ebből 1138-at a Torlak Intézet laboratóriumában.

A legfiatalabb beteg személy mindössze 15 napos, a legidősebb pedig 65 éves. A legtöbb beteget az 5 évtől fiatalabb és a 30 évnél idősebb korosztálynál regisztrálták.

A kanyaró súlyos szövődményei közül egy esetben agyhártyagyulladást, 264 esetben pedig tüdőgyulladást jegyeztek.