2024. április 23., kedd

Régi adósságok törlesztve, új tervek a tarsolyban

Dragan Tošić polgármesterrel Óbecse községi beruházásokról, biztonságról és egy buliról is beszélgettünk

Ha valaki úgy két éve nem járt Óbecsén, és mostanában tenné tiszteletét, nem fog ráismerni a város központjára: tavaly újjáépítették a községháza előtti főteret, a környező utcák járdái új térkőburkolatot kaptak, és várhatóan a jövő héten folytatják a Dositej utca teljes felújítását is. Ha itt befejezi a munkát a kivitelező, a Csillag térre költöznek a munkagépek, ahol egy nyolcast formázó körforgalmi csomópont épül meg.

Több kudarcba fulladt kísérlet után ismét napirendre került a Tisza-parti fürdőberuházás is – többek között erről is beszélgettünk Dragan Tošićtyal, Óbecse polgármesterével.

A korábbi magyarországi érdeklődő, majd a közelmúlt kuvaiti befektetője után most potenciális hazai partnereket emlegetnek, akik érdeklődnek a lóversenypályán lévő parcellák iránt. Mennyire komolyak a szándékaik?

– Egy potenciális hazai befektető már szándéknyilatkozattal is jelezte azt, hogy szeretné megvásárolni az egyik parcellát. Mi ehhez elvégeztük a feladataink zömét, megtisztítjuk a terepet, lebontjuk a Halászcsárdát és egy hónapon belül szeretnénk kiírni a pályázatot is. A részletes városrendezési terv szerint három részre osztott lóversenypályán három vendéglátóipari objektum is felépülhet – ezek közül tulajdonképpen kettőre már van is érdeklődőnk. Korábban olyan ambíciók voltak, hogy egyetlen befektető építsen itt fel egy hatalmas komplexumot, de ez végül nem jött össze, pedig voltak érdeklődők. Most kisebb befektetőkkel vettük fel a kapcsolatot, és azt reméljük, hogy áprilisig akár alá is írhatjuk legalább két parcella adásvételi szerződését. A lóversenypályán szállodák épülnek majd, a Komunalac és a futballstadion közötti részen pedig akvapark lesz. Arra a pályázatban külön kitérünk majd, hogy a parcella megvásárlása után záros határidőn belül köteles lesz a beruházó megkezdeni az építkezést, mert az ipari zónában megtörtént már sajnos az, hogy ezzel adós maradt a vevő.

Az új szállodák mire alapozzák az optimizmusukat?

– Az egyik szállodának saját tartalmai lesznek, és egy magasabb kategóriájú, drágább üzleti hotel lenne, mivel a környéken nincsenek igazán jó szállodák. Az akvaparkkal együtt épülő szálloda ennél olcsóbb lesz, de a szándéknyilatkozatban szereplő információk szerint az is eléri majd a 4 csillagot. Ez utóbbi beruházás több szakaszban valósulna meg, először a szálloda épülne fel két medencével, utána pedig az akvapark. A végén összesen négy fedett és négy szabadtéri medence lesz. Minden szükséges engedélyt beszereztünk már, és ha a dolgok az eddigi tempóval haladnak tovább, az építkezés a nyáron meg is kezdődhet, és jövő nyáron már működő szállodánk és medencénk lehet. A munkálatok 2020-ban folytatódnának az objektum bővítésével.

A furatot miként fogja hasznosítani az önkormányzat?

– A saját furatunkat működőképes állapotba kell hozni: egy olyan rendszert kell kiépíteni, ami elválasztja egymástól a gázt és a vizet. A vizet értékesíteni fogjuk ezeknek a szállodáknak, a gáz hasznosítására pedig keresni fogunk egy partnert, amellyel vegyes vállalatot alapítanánk. A célunk az, hogy a gázból elektromos energiát nyerjünk és értékesítsük azt a szerbiai villanygazdaságnak. Erre is van már érdeklődőnk. Nekünk ez a beruházás se kerülne pénzükbe, viszont az általunk biztosított gáz fejébe kapott pénzből a közvilágítás költségének szinte a teljes összegét fedezni tudnánk.

A Tiszához kapcsolódóan több projekt is készült, ilyen a kishajókikötő és a Tiszai füzes, de a strandról még semmi hír. Hogy állnak ezekkel?

– A már sikerrel járt tervek között szerepel egy 146 ezer eurós kishajókikötő megépítésére irányuló IPA-projekt, amelyet Csongrád testvérvárossal közösen valósítunk meg. Ehhez az építkezéshez költségvetést kell módosítanunk, de május felé elkezdődik a munka a Tiszán. A Tiszai füzes projektjével nem jártunk sajnos sikerrel, de nem tettünk le róla, a strandra viszont nincs elég pénzünk, és sajnos nincs is olyan hazai pályázat, ahol erre támogatást tudnánk szerezni. Talán erre is egy IPA-projektet kellene találnunk.

Több út felújítására is számíthatunk a községben. Melyek ezek?

– Bácsföldváron az idén el kellene készülnie a körforgalomnak, a Szerbia Utai Közvállalat ígérete szerint ez a prioritásai között szerepel. Óbecsén az Újvidéki utcára vonatkozó projekt is kész, az idén, de legkésőbb jövőre kiszélesítjük, mindkét oldalán kerékpárutat építünk, megújul a közvilágítás is mellette és a Hajduk Veljko utcáig új járdák lesznek. A Petőfi Sándor utca Hajduk Veljko és Pionír utca közötti részét saját forrásból újítjuk fel az idén, és a Sever Đurkić lakótelepet is rendbe hozzuk.

Térjünk át Péterrévére. Mikor lesz a falunak iható vize?

– Péterrévén befejeztük a vízgyárat, már csak az áramszolgáltatónak kell kifizetnünk a csatlakozási díjat, ami nyárig megtörténik. Ettől a pillanattól kezdve a péterréveieknek lesz iható csapvizük. Nagyon régi adósság ez a falu felé. Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy végre megoldódjon ez a gond, és nagyon boldogok vagyunk, hogy több évtized után ez nekünk sikerült.

A faluban nemrégiben felszámolták a rendőrőrsöt, amit a rossz közbiztonsági helyzet miatt aggodalommal vettek tudomásul a polgárok. A visszaállítás érdekében petíciót adtak át az illetékeseknek, mások pedig ismét civil járőrözést helyeztek kilátásba, ha nem történik semmi a helyzet javítása érdekében. Önök mit tesznek ez ügyben?

– A közbiztonságot illetően korlátozottak az önkormányzat intézkedési lehetőségei, de jó kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, aminek kihatása kell legyen a rendőrség és a lakosság közti kommunikációra is. A civil járőrök csak tetézhetik a gondokat, és a mezőőrök sem tehetnek sokat a közbiztonság érdekében. Azon vagyunk, hogy újra legyen a faluban rendőrőrs, de nem tudom, hogy sikerül-e visszaállítani. Mindenképpen intézményes megoldásra van szükség, mi ezen dolgozunk a rendőrséggel és a belügyminisztériummal közösen.

Zárjuk ünnepi hangulatban ezt a beszélgetést. Tavaly júniusban szervezték meg először az Óbecse éjszaka című rendezvényt, amelyen kiváló zenekarok léptek fel. Most júniusban kikre számíthatunk?

– Az Óbecse éjszaka rendezvény hatalmas siker volt tavaly, nagyon büszkék vagyunk rá. Az egyik fellépő az idén a Parni valjak együtt lesz, és előrehaladott tárgyalásaink vannak Rúzsa Magdival.

Tavaly is beharangoztuk, de végül nem ő lett a magyarországi fellépő…

– Valóban nem írtuk még alá vele a szerződést, de reményeink szerint erre napokon belül sor kerül.