2024. március 29., péntek

Érezni a közönség szeretetét

A Magyar Állami Operaház társulata ma, szombaton és vasárnap a szabadkai Sportcsarnokban lép fel

A budapesti Magyar Állami Operaház patinás épülete felújítást alatt áll, Főző Virág főigazgató-helyettes elmondása szerint ez jó alkalmat adott a Kárpát-medencei turné megszervezéséhez:

– Máskor erre nincs igazán se idő, se lehetőség, ezért a főigazgatónk úgy látta jónak, hogy a Kárpát-medence területén élő, a határon túli magyarok előtt is fellépjünk. Ezt a törekvést a magyar kormány is támogatta, így kerül sor erre a turnéra, amelynek keretében ősszel Székelyföldön jártunk, a Partiumban Erdélyben, az elmúlt héten Kárpátalján és a Felvidéken, a következő állomásunk Szabadka és Eszék, utána pedig Lendvára és Felsőőrre megyünk. Jómagam is eljutottam több helyszínre, személyesen is megtapasztaltam, hogy a közönség milyen nagy szeretettel és örömmel fogadta a társulatot. Az utazással járó összes kényelmetlenséget elfeledtette velük – mondta Főző Virág.

A budapesti Magyar Állami Operaház szombaton, 19 órai kezdettel, Szabadkán a Sportcsarnokban adja elő Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, vasárnap szintén 19 órakor pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének Ronald Hynd koreográfus által átdolgozott balettváltozatát tekinthetik meg az érdeklődők. A fellépést megelőző napokban Husnyák Andrea, a Pannon Televízió szerkesztőriportere beszélgetett a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettesével, valamint Nánási Helga operaénekessel és Rujsz Edit balettmesterrel.

Az előadásokra nem érkezünk üres kézzel, ajándékcsomagokat is hozunk. A balettelőadásra fekete, az operaelőadásra fehér csomagot készítünk, de mindkettő tartalma ugyanaz: könyv és DVD az Operaház történetéről, ismert magyar zeneszerzők műveit tartalmazó CD, valamint egy kitűző. Ezzel a nézőknek kedveskedünk. Az Operaházba 2019 májusában tervezünk visszatérni, addig főleg az Erkel Színházban játsszunk, ezzel párhuzamosan pedig további turnékat szervezünk. Néhány külső játszóhelyünk is van, például az Ódry Színpadon is lesznek bemutatóink színművészeti hallgatók közreműködésével, valamint fellépünk a Kiscelli Múzeumban és a MÜPÁ-ban is – ismertette Főző Virág.

Erkel Ferenc Hunyadi László operájában a pacséri származású Nánási Helgát, a Magyar Állami Operaház operaénekesét, a szabadkai Zeneiskola egykori növendékét hallhatjuk úgymond beugróként:

– Decemberben értesültem arról, hogy „beugorhatok” Gara Mária szerepébe. Mennyiségében nem nagy ez a szerep, de nagyon igényes és nehéz megformálni. Keményen gyakorolok mindennap, mert technikailag sem könnyű elénekelni. Ez néha olyan, mint a sport. Jó formában kell lenni, hogy mindenféle állapotban jól teljesítsünk, akkor is, ha fáj a fejünk, nem jól aludtunk, kicsit megfáztunk, vagy stresszesebbek vagyunk. A folyamatos gyakorlás a munkafolyamat része, hiszen a testünket használjuk, amikor énekelünk. Ez különösen fontos akkor, amikor át kell vállalni egy szerepet. Ehhez készenlétben kell lenni. Mindössze két próbát tartottunk az Erkel Színházban, számomra élesben Szabadkán fog először egyben elhangozni az előadás. Itt találkozok először a zenekarral is, és emiatt van bennem némi izgulás. Nyár óta énekelek újból, addig szülési szabadságon voltam. Fontos, hogy a visszatérés fokozatos legyen, ne vállaljak azonnal sokat, ne akarjak rögtön mindent elénekelni. A helyszín nem új számomra, a Carmina Buranát énekeltem a szabadkai Sportcsarnokban. Akkor még Szegedre jártam egyetemre, és Huszár Elvira tanárnő kért fel egyebek közt engem is. Emlékszem, hogy megrémített a sok ember, de most már sokkal felszabadultabb vagyok – fejtette ki Nánási Helga.

A Lehár Ferenc zenéjére és Ronald Hynd koreográfiájára készült A víg özvegy balettelőadás kapcsán Rujsz Edit balettmester szólt:

– Szirb György a szólisták balettmestere, jómagam pedig a karé. Ez a balettegyüttes magas színvonalon dolgozik, így rövid ideig próbáltunk. Az erdélyi fellépés óta nem múlt el túl sok idő, így nem volt nehéz visszaismételni. Ugyanakkor sok új szólistával érkezünk, velük többet kellett próbálni, de már nagyon várják a fellépést. A víg özvegy balettelőadás 1975-ben készült. A nézőknek igazi kuriózum, mert Lehár csodálatos muzsikájára egy gyönyörű produkciót láthatnak, a koreográfus nagyon szép duettekkel, szólókkal és komikus részekkel tarkítva mutatja be ezt a varázslatos operettvilágot. Az operettet szereti a közönség és a táncosaink is élvezik, mert könnyed és szép, kellemes muzsikára táncolni pedig óriási élmény. A turnéra 350-en megyünk, ebből megközelítőleg 70 táncos, a szólistáink két szereposztásban lesznek láthatóak és egy száztagú zenekar játszik majd élőben. A nézők tehát igazi operettvarázst láthatnak és hallhatnak – mondta Rujsz Edit.