2024. április 19., péntek

A Hezbollah szerint Washingtonnak el kell fogadnia Libanon területi követeléseit

A Hezbollah libanoni radikális síita szervezet vezetője szerint az Egyesült Államoknak el kell fogadnia Libanon követeléseit az Izraellel folyó területi vitában.

Haszan Naszrallah, a szervezet vezetője pénteken a televízióban ugyanakkor kijelentette, hogy Washington "Izrael védőügyvédje, és nem becsületes közvetítő". A két ország között amerikai diplomaták igyekeznek megoldani a feszültté vált vitát, amely amiatt keletkezett, hogy Izrael kerítést akar építeni a határon, Libanon pedig elhatározta, hogy kiaknázza a kőolaj- és földgázkészleteket, amelyek a szintén vitatott tengeri határ térségében sejthetőek. A múlt pénteken alá is írt egy megállapodást három nemzetközi olajcéggel a próbafúrásokról az esetleges olaj- és gázlelőhelyek feltárására.
Naszrallah nyilatkozata előtt a libanoni parlament elnöke közölte egy amerikai küldöttel, hogy Libanon nem fogadja el a jelenlegi amerikai javaslatokat a határok ügyében.
A Hezbollah vezetője leszögezte, hogy a libanoni államnak "erős és szilárd" álláspontot kell képviselnie. "Az olaj- és gázcsatában az egyetlen hatalom az ellenállás - mondta saját, állig felfegyverzett szervezetére utalva. "A gyengeség bármely jele a csata végét jelenti" - tette hozzá.
Előző nap Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Bejrútban azt hangsúlyozta, hogy a Hezbollah fegyverarzenálja és részvétele a térségbeli konfliktusokban fenyegetést jelent nem csupán a régióra, hanem magára Libanonra is. Emlékeztetett, hogy Washington már két évtizede terroristaként tartja nyilván a szervezetet.