2024. április 20., szombat

Lelki védvonalak kellenek

Budapesten ülésezett a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetősége

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) szerint a keresztény kultúra érték, ezért meg kell őrizni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciájának keretében tartott sajtótájékoztatón, pénteken.

Orbán Viktor felszólal a CDI konferenciáján (Fotó: MTI)

Orbán Viktor felszólal a CDI konferenciáján (Fotó: MTI)

A magyar kormányfő, aki a CDI alelnöke kiemelte: egy keresztény indíttatású szervezetről van szó, amely az emberi méltóságot tekinti a politika alapjának. Hangsúlyozta: a budapesti ülésen döntöttek arról, hogy elindul a CDI ifjúsági szervezetének megalapítása, a Kaukázusból érkezett pártok közelebb léptek a szervezethez, új tagokat fogadtak be Latin-Amerikából és Közép-Európából.

Andrés Pastrana, a CDI elnöke, Kolumbia volt államfője a tájékoztatón arról számolt be, hogy Budapesten 18 új pártot vettek fel a szervezetbe, s immár több mint 100 a társ- és testvérszervezetek száma.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor a politika és vallás közti párbeszédről tartott CDI-konferencián mondott beszédet.

A következő években Európában, de talán azon kívül is az identitás kérdése kerül a politikai viták középpontjába – mondta a miniszterelnök. Kiemelte: ez az EU-ban különösen látványos, mert a migrációs válság felnagyítja ezeket a kérdéseket. A világ azzal szembesül, hogy az válik kulcskérdéssé, mi a viszonya egy-egy politikai erőnek a nemzetekhez és a vallási közösségekhez, és ebben a tekintetben háromfajta viszonyulás figyelhető meg. Vannak a közömbösek, akik még nem vették észre, hogy az identitásról szól a következő 10-15 év, vagy nem érdekli őket. Vannak az ideologikus irányzatok, amelyek ellenségesek a vallásokkal és nemzeti törekvésekkel, mert úgy vélik, az identitás kérdése konfliktusokat gerjeszt. Továbbá van a pragmatikus irányzat, amely az identitásokat adottságnak tekinti és nem akarja megváltoztatni azokat. A CDI ehhez az irányzathoz tartozik – mondta.

Az ideologikus irányzatok „komplett rendszerré állították össze a gondolkodásukat”, és a mai európai helyzetet úgy írják le, mintha Európa elhaladt volna már a nemzetek, a vallási közösségek, hitbeli kérdések mellett, és most az ezt követő korszakot kell felépíteni. Ezzel szemben a CDI szerint az identitások az emberi személyiség elidegeníthetetlen részét képezik, így az identitások erősítése „az emberi méltóság eszmei talaján” áll.

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a keresztény kultúránkat megőrizzük, nemcsak fizikai, hanem lelki védvonalakat is ki kell építeni. Kijelentette: erősíteni kell az emberekben a hitet, hogy nem vagyunk kiszolgáltatottak, és rajtunk múlik, fenn tudjuk-e tartani a kultúránkat. Ez döntés, akarat kérdése – szögezte le Orbán Viktor.