2024. április 25., csütörtök

„Ez csak Belgrád és Priština dolga”

Brnabić: Gabriel nem hozott kötelező érvényű dokumentumot Belgrádba

Sigmar Gabriel, Németország külügyminisztere a napokban Szerbiában tett látogatása során nem hozott semmilyen kötelező erejű dokumentumot – cáfolta ma Ana Brnabić kormányfő azokat a híreket, melyeket Gabriel külügyminiszter pristinai látogatását követően tett közzé a koszovói Gazeta Express hírportál.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A koszovói hírportál szerint ugyanis Sigmar Gabriel egy olyan jogilag kötelező erejű javaslatot nyújtott át Belgrádban, amivel Szerbia elismerné Koszovó állam létezését, miközben formálisan erre nem kötelezné magát. Erre a hírre reagálva válaszolt Brnabić. Elmondta, a jogilag kötelező érvényű megállapodás csakis Belgrádot és Prištinát érinti. Mint hozzátette, Gabriel nem nyújtott át nekik semmilyen dokumentumot, de tárgyaltak a Belgrád és Priština közti párbeszédről és a viszonyok normális mederbe tereléséről.

Ana Brnabić reagált a Reuters által közzétett jelentésre is, miszerint Sigmar Gabriel Pristinában kijelentette, ha Szerbia haladni szeretne az EU felé, az „országban a törvények uralmát kell felállítania, ugyanakkor el kell fogadnia koszovó függetlenségét is”. Brnabić szerint a hírügynökség tévesen értelmezte a német külügyminiszter kijelentését, nem arra kérte ugyanis Szerbiát, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét, hanem, hogy elfogadja. Szerinte Gabriel képletesen fogalmazott.

– Ez az ő véleménye, ő egy olyan állam külügyminisztere, amely elismerte Koszovó függetlenségét, de van másik öt EU-tagállam, amely nem tette meg ezt. Szerbiának sem kell és nem is fogja megtenni – hangsúlyozta Brnabić. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szerbia eleget tett majdnem mindennek, amire a brüsszeli megegyezés kötelezi, egyedül az energetikai megállapodás terén maradtak kötelezettségei. A kormányfő egyúttal rámutatott arra is, hogy eközben a másik fél, Pristina, egy lépést sem tett a megegyezés valóra váltása érdekében.