2024. április 23., kedd

A vajdasági horvátok elégedettek

Aleksandar Vučić a jövő héten tárgyalhat a vajdasági horvátok politikai képviselőivel

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke megerősítette, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök, horvátországi látogatásából hazatérvén meghívta, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz és egyeztessenek a szerbiai horvátok legégetőbb problémáinak a megoldásáról. Erre a találkozóra már a jövő hét folyamán sor kerülhet.

Mint arra Žigmanov rámutatott, Vučić megígérte, hogy az állam befejezi a Josip Jelačić bán Péterváradi szülőháza egy részének a felvásárlási ügyletét. Az államfő emellett a horvát művelődési egyesületek működési támogatására előirányzott eszközök növelését, a java részt horvátok lakta települések kommunális infrastruktúrájának a korszerűsítését, valamint a horvátok érdekképviseleti szervezeteinek a politikai döntéshozatalba való kifejezettebb bekapcsolását helyezte kilátásba, sorolta Žigmanov, aki a folytatásban Vučić és Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő találkozóját értékelte, sikeresnek és kulcsfontosságúnak minősítvén azt.

A találkozóra a lehető legkedvezőbb pillanatban került sor, tette hozzá a politikus, mondván, hogy jók az esélyek a szerb és a horvát kapcsolatok új fejezetének a megnyitására, illetve a múlt lezárására. Žigmanov külön kiemelte annak a tényét, hogy ő is tagja volt Vučić elnök horvátországi küldöttségének. Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy az államfő komolyan gondolja, amikor azt mondja, hogy a szerbiai horvát közösség politikai képviselői a jövőben intenzívebben vehetnek részt nemcsak saját sorsuk, hanem a szerb–horvát államközi kapcsolatok alakításában is.