2024. március 28., csütörtök

Röpködnek a vádak

Szerbia azzal gyanúsítja Horvátországot, hogy olyan migránsokat is visszatoloncol, akik soha nem tartózkodtak Szerbia területén

A belgrádi Menedékkérők Védelmével Foglalkozó Központ értesülései szerint a horvát rendőrség és határrendészet nem csak bántalmazza az ország területére lépő migránsokat, hanem olyanokat is visszatoloncol Szerbia területére, akik nem onnan léptek Horvátország területére.

Menekültek Šidnél – Ótos András felvétele (Archív)

Migránsok a határon – Ótos András felvétele (Archív)

Tavaly az év folyamán a horvát hatóságok nagyjából 760 migránst fordítottak vissza Szerbiába, nyilatkozta a sajtónak Jana Stojanović, a szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy a migránsok java része szemmel látható sérülésekkel tért vissza Szerbiába. Utóbbi tényt a Menekültügyi Főbiztosságban is megerősítették, valamint elmondták, hogy a horvát fél olyan migránsokat is visszatoloncol Szerbiába, akiket soha nem vettek nyilvántartásba az országban és akik nem is tartózkodtak soha Szerbiában. A migránsok olykor más országok, például Románia, vagy Bulgária, vagy egyéb államok területéről lépnek Horvátország, vagy Magyarország területére, a szóban forgó országok hatóságai viszont ezeket az embereket is visszaküldik Szerbiába, nyilatkozta Svetlana Palić, a Menekültügyi Főbiztosság munkatársa.

Ami a szerbiai gyakorlatot illeti, Jana Stojanović azt állítja, hogy a szerbiai ideiglenes befogadóközpontokban kizárólag a családokat fogadják, az egyedülálló migránsok, java részt férfiak, pedig arra kényszerülnek, hogy elhagyatott, üresen álló létesítményekben, vagy erdőkben húzzák meg magukat. Szinte esélyük sincsen arra, hogy bekerüljenek a rendszerbe, nyomatékosította Stojanović. Ezen vádakra reagálva Palić egyedül annyit közölt, hogy Szerbia emberségesen bánik a migránsokkal.