2024. április 23., kedd

Miért jó zentai gimisnek lenni?

Az intézmény vezetői arra törekszenek, hogy diákjaik kiemelkedő színvonalú oktatásban részesüljenek

Minden tantárgyat anyanyelvükön tanulhatnak, lehetőségük nyílik saját kultúrájuk megismerésére és továbbéltetésére, a rangosabbnál rangosabb hazai és a nemzetközi megmérettetéseken való részvételre, valamint a különféle jutalomutazásokon való részvételre. Egyebek mellett ezeket az előnyöket sorolták föl a Zentai Gimnázium tanulói azon a minap megtartott sajtótájékoztatón, amelynek egyik központi témája az volt: Miért jó zentai gimisnek lenni?

– A Zentai Gimnázium negyven tanulója nemrég meghívást kapott a Magyar Immunológiai Társaságtól az Immunológia Napja rendezvényre, amelyre április végén kerül sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Ez egyfajta jutalomkirándulás lesz, a társaság autóbuszt küld értünk, a diákok étkeztetését pedig a gimnázium biztosítja. A tanulóink az előző iskolaévben is részt vettek egy hasonló jutalomkiránduláson, akkor a Nemzeti Színház jóvoltából utazhattak Budapestre, ahol a színház Cyrano de Bergerac című előadását tekinthették meg, ezenkívül megismerhették a Nemzeti Múzeumot, a budai várat és a város több egyéb nevezetességét. Ezen az utazáson azok a diákok vehettek részt, akik nemcsak a tanulásban teljesítenek kiválóan, hanem a versenyeken is öregbítik iskolánk és városunk hírnevét – mondta el a sajtótájékoztatón Ujházi Éva, a gimnázium igazgatónője. Kifejtette: rendkívül fontosnak tartják, hogy a diákok minden tantárgyat az anyanyelvükön tanulhassanak, valamint azt is, hogy mind a természettudományok, mind a társadalomtudományok terén kiemelkedő színvonalú oktatásban részesülhessenek.

Az intézmény diákjai közül a negyedikes Dragić Marianna, a harmadikos Rusák Réka és a másodikos Kovács Dorina számoltak be arról, milyen lehetőségekhez jutottak azáltal, hogy a Zentai Gimnáziumba iratkoztak.

– Nagyon sokat jelent számomra, hogy az anyanyelvünkön tanulhatunk, hogy mindeközben megismerhetjük a saját kultúránkat, és hozzájárulhatunk a továbbéltetéséhez is. A Zentai Gimnáziumot nagyon jó iskolának tartom, hiszen rendszeresen részt vehetünk a különféle hazai és anyaországi tanulmányi versenyeken, sőt alkalmanként igen izgalmas jutalomkirándulásokra is elutazhatunk – mesélte Dragić Marianna, az iskola végzős tanulója. – Az elmúlt évek során magam is nagyon sokféle természettudományi megmérettetésen vettem részt, köztük biológia-, kémia- és matematikaversenyeken. Emellett hatalmas élményt jelentett számomra az is, hogy az előző tanévben eljuthattunk Budapestre, a Nemzeti Színházba, hiszen magam is színészkedem. Már harmadik éve tagja vagyok a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó csoportjának: a tavalyi előadásunkban nyújtott alakításomat díjazták is a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén – emelte ki Dragić Marianna.

– Jómagam már elsős koromtól kezdve igen sokféle versenyen vettem részt. Legutóbb a Szegedi Tudományegyetem által életre hívott Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen voltunk, amely tanulmányi és kreatív részből állt. Az utóbbiban nagy örömünkre a mi csapatunk teljesített a legjobban. A több mint ötven csapatból végül a tizedik helyen zártunk, de így is óriási élményt jelentett számunkra ez a rendezvény.

Ellátogathattunk egy rendkívül különleges laboratóriumba, találkozhattunk a Nobel-díjas Tim Hunttal, és számos egyéb maradandó élményt is szerezhettünk – fogalmazott Rusák Réka, a gimnázium harmadikos diákja, aki több magyarországi verseny visszatérő résztvevője. – Minden évben részt veszek a többfordulós Curie Környezetvédelmi Emlékversenyen, tavaly sikerült eljutnom az országos döntőre is. Ez a vetélkedősorozat most is folyamatban van, akárcsak a Bugát Pál-verseny és a Mozaik verseny, amelyeken szintén részt veszek – tette hozzá Rusák Réka.

– Három társammal: Farkas Rékával, Kőrösi Kittivel és Kovacsev Natasával együtt részt vettünk a Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett Demokrácia 1x1 elnevezésű versenyen, amelyet a külhoni magyar középiskolások számára hirdettek meg. Ez egy háromfordulós vetélkedősorozat volt. Miután az iskolai fordulón jól teljesítettünk, eljutottunk a regionálisra, onnan pedig a budapesti döntőre, amelyet az Országház épületében rendeztek meg, és fantasztikus élményt jelentett számunkra. Annak ellenére, hogy csak a nyolcadik helyen végeztünk, összességében elégedettek voltunk a teljesítményünkkel, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy csak Vajdaságból hetvenhét csapat indult – magyarázta Kovács Dorina, az iskola másodikos tanulója.

– A vetélkedőt megkoronázta az, hogy a döntős csapatok tagjai meghívást kaptak Brüsszelbe, aminek valamennyien nagyon örülünk, mivel még sosem volt alkalmunk arra, hogy ellátogassunk ebbe a városba, valamint ennek köszönhetően tovább tudjuk fejleszteni azokat a barátságokat, amelyeket a verseny során sikerült kiépítenünk az egyéb határon túli régiókban élő társainkkal – fűzte hozzá Kovács Dorina.

– Az említett versenyek mellett a diákjaink rendszeresen részt vesznek például a Gábor Dénes-díj átadása alkalmából szervezett ünnepségen, amelynek szervezői a középiskolások új ötleteit is jutalmazzák, és az általuk kiírt pályázaton már két ízben is volt első helyezettünk. A díjkiosztó ünnepséget minden évben Budapesten, az Országházban tartják, és mindig nagy büszkeséggel tölt el, amikor a díszterem kivetítőjén megjelenik a Zentai Gimnázium felirat. De nemcsak a magyarországi megmérettetéseken szerepelnek sikeresen a tanulóink, hanem fizikából például egy svájci versenyen is igen jól teljesítettek. Kiemelt figyelmet szentelünk ugyanakkor az anyanyelvoktatásnak is, hiszen a magyar nyelv és irodalom órákat úgy szervezzük meg, hogy teret adjunk a rendhagyó irodalomóráknak és a tantermi produkcióknak is – magyarázta az igazgatónő, hozzátéve: emellett arra törekszenek, hogy a diákjaik legalább kéthavonta eljussanak színházi előadásokra, az iskola dísztermében pedig író-olvasó találkozókat és egyéb irodalmi programokat is rendszeresen szerveznek számukra.