2024. április 23., kedd

Kegyeletsértés Verbászon

Ledöntötték az 1944–45-ös ártatlan áldozatok emlékére emelt keresztet

Ismeretlen tettesek a verbászi régi temetőben 2-3 nappal ezelőtt (feltehetőleg vasárnap) ledöntötték az 1944–45-ben kivégzett ártatlan áldozatok emlékére emelt keresztet.

A keresztet, amely egyszerű fenyőfából készült, 2012 novemberében a Keskenyúton Alapítvány és a Német Népi Szövetség kezdeményezésére állították, és azóta minden év novemberében itt emlékezett a helyi magyarság az ártatlanul kivégzett magyar és német nemzetiségű áldozatokra. Az emlékhely a régi temető egy eldugott szegletében található, és cserjerengeteg veszi körül, amely az egész temetőt beborítja, a síremlékek közül pedig szinte egy sem áll már. A kitört kereszttel szemben van az I. világháborús, kőből készült emlékmű, amelynek szintén hiányzik egy darabja.
A verbászi polgármester segédje, Bógáncs Andrijašević Lívia az esettel kapcsolatban lapunknak elmondta, tekintettel arra, hogy tervben van a régi temető rendezése, az önkormányzat illetékesei két héttel ezelőtt a helyszínen jártak, hogy feltérképezzék a helyzetet. Akkor észlelték, hogy a kereszt felső része leesett.
– Szerintük nem látszott egyértelműen, hogy a korhadás miatt, vagy pedig valaki letörte. A feltételezett vandalizmust, vagyis a földön heverő tartóoszlopot először a helyi kultúrközpont elnöke, Richard Hengel észlelte, amikor egy templomokat és temetőket felvételező csoporttal kint járt a temetőben. Erről tegnap kaptam a hírt és jelentettük a rendőrségnek, akik azonnal a helyszínre vonultak, és mindenről jegyzőkönyvet készítettek – mondta a tisztviselő.
Szabadi Károly verbászi plébános a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy a keresztet 2012-ben egy temerini mester készítette, és a keresztet még ugyanabban az évben felszentelték.
– Az idén január végén hallottuk, hogy a kereszt egy része letört, most pedig már az egészet kitörték. Fájdalmas dolog egy keresztet szétdobálva, meggyalázva látni. Szeretnénk megjavítani a keresztet, vagy másikat állítani, de nem ide, hanem ettől a helytől beljebb, ahol a tömegsírok vannak. Hat évvel ezelőtt, amikor ez a kereszt idekerült, a sűrű bozótostól szinte semmit sem lehetett látni, és nem tudtuk pontosan a tömegsírok helyét – magyarázta a verbászi plébános, és szomorúan megjegyezte, sajnos, majdnem mindenhol ilyen elhanyagolt állapotban vannak a régi temetők.
– Az eredeti kereszten volt egy német és egy magyar nyelvű tábla, amelyet a következő évben megpróbáltak felgyújtani, de nem sikerült. A tábláról akkor levettük a feliratot, a keresztet pedig visszaállítottuk. Tegnap járt itt a Keskenyúton Alapítvány képviselője, aki felvételeket készített a helyszínen, és beszélt telefonon a kereszt készítőjével. Még nem tudni pontosan, de olyan ajánlat hangzott el, hogy a most kidöntött kereszt helyére egy sokkal vastagabb és keményebb fából kell készíteni másikat – mondta Müller Károly verbászi diakónus. Hozzátette, eredetileg három keresztet szeretnének emelni: egyet az I. világháborús emlékműnél, egyet-egyet pedig a magyar és a német tömegsíroknál, ugyanis azok nem egy helyen vannak. Szerinte nem zárható ki, hogy azok a fiatalok mozdították el a helyéről az emlékkeresztet, akik gyakran gyülekeznek a temető közelében. Legalábbis ez szűrhető le az I. világháborús emlékmű körül lévő rengeteg eldobált üdítős doboz, csikk, és egyéb „bizonyítékból”.
Az eset kapcsán felkerestük Frindrik József harangozót is, aki ott volt a helyszínen az első odavezető ösvény megtisztításakor.
– Valójában nem tudom, hogy kit zavart ez a kereszt, mert én csak koszorúzáskor jártam ki. Azt viszont tudom, hogy rengeteget dolgoztunk, hogy meg tudjuk közelíteni az emlékhelyet. A legtöbb alkalommal a hozzátartozók, rokonok jöttek, rajtuk kívül azok, akik templomba járnak, de voltak vidékiek is. Kivágtuk a bozótot, eltakarítottuk az útról, hogy az emlékezők, koszorúzók eljussanak addig. Nagyon megrázott a hír, hogy a keresztet ledöntötték – mondta.
A ledöntött kereszt ügye tehát a rendőrség kezében van. Mindenesetre, az már most jól látható, hogy a ledőlt keresztet a talapzatnál valaki fűrésszel félig bevágta. Utána pedig már könnyű volt eltörni.