2024. április 19., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Csík Mónika: Szekrénylakók

Csík Mónika szekrénylakóinak történetét 2018-ban adta ki az újvidéki Forum Kiadó. A versbetétekkel tarkított mesekönyvet Kanyó Jankovics Erika gyönyörű illusztrációi ékesítik, valamint a kiadványhoz jár egy CD is, melyen a mesék hangjáték-adaptációja hallható, amit az Újvidéki Rádió és Televízió készített 2017-ben. A hangjáték rendezője Lénárd Róbert, zenéjét Bakos Árpád szerezte. A gyerekszoba nagyszekrényének lakói a rádiós hangjáték után most könyvben folytatják tehát hódító útjukat a vajdasági gyermekek között. A Hauff-meséket idéző 20 meséből álló mesefüzér keretes szerkezetű, visszatérő szereplőkkel, ám a mesék külön-külön is élvezhetőek. A történetek különlegessége maga a helyszín, mivel hősei a szekrény alján lapuló kacatokból kerülnek ki.
Csík Mónika karakterei, valamint stílusa a könyvet nem csak gyermekek számára teszi élvezhetővé.



Gulyás József: Ludas könyve
Írtam szeretett falumnak és falumért, az ott élt emberekért, az ott élő embereknek, emberekért, és annak, mindenkinek, aki nem sajnálja a drága időt és fáradtságot, és kezébe veszi majd ezt a könyvet, és írtam Engi Jancsó János, a ludasi Veres Péter emlékére.” (olvashatjuk a szerző, a 2014-ben elhunyt kiváló költő ajánlásában)

A válogatott versek, mondókák, elbeszélések és naplóbejegyzések középpontjában a bácskai Ludas áll, és annak minden finom részlete, a poros földes utakon át, a lakókig. Gulyás József visszaemlékezéseiből megelevenednek előttünk a tanyák, az emberek és a Ludasi-tó. A kötetben illusztrációként régi fotókat, képeket, festményeket is láthatunk, amelyek gyűjteménye még pontosabb képet ad az adott időszakról. A kiváló irodalmár szóismétlései, költői képei magával ragadják az olvasót, a kötet végén a fotógyűjtemény pedig az 1933-as évtől egészen 2007-ig mutatja be a ludasi mindennapokat. E kiadvány is a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg.