2024. március 28., csütörtök

Tovább növelte termelését a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőműnél a megtermelt villamos energia mennyisége és a blokkok teljesítményének kihasználtsága minden korábbinál magasabb volt 2017-ben, ugyanakkor továbbra is a legalacsonyabb áron biztosította a magyarországi áramtermelés felét - mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, a budapesti sajtótájékoztatón.

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája, a szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, amely fenntartható módon járul hozzá a levegőtisztaság megőrzéséhez - mutatott rá Zsuga János, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. Hamvas István tájékoztatása szerint a négy blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a 35 éve működő létesítmény történetének legmagasabb értéke. A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszínvonalon is kiemelkedő. A 15 hónapos termelési ciklusra átállás eredményeként a 2. blokk az év minden pillanatában áramot termelt, miközben a biztonsági kultúra javult, illeszkedve a másfél évtizede tartó folyamatba. Mindezeket az eredményeket úgy érte el az atomerőmű, hogy nem a rekordok hajszolása volt az első, hanem a biztonság - hangsúlyozta Hamvas István, aki megjegyezte, hogy nyugodt év volt a tavalyi, különösen a munkabéke szempontjából. Az atomerőmű a bruttó magyarországi áramtermelésből 50 százalékkal, a fogyasztásból 35,7 százalékkal vette ki a részét, miközben a magyarországi áramimport 28,6 százalék volt tavaly.

Hamvas István kiemelte: az atomerőmű mindvégig a legolcsóbban termelő erőmű volt Magyarországon, így a nagy mennyiség és az alacsony ár miatt meghatározó szereplő volt a piacon. Kitért arra, hogy a 3. blokk után 2017-ben a 2. blokk is 100 százalékos kihasználással működött. A világban létesített ugyanilyen típusú blokkok öt legjobbja között három paksi blokk szerepel - jelezte Hamvas István, aki szerint az eredményeket az innovatív gondolkodás hozza, amelynek egyik példája a 15 hónapos üzemanyagciklusra való átállás.

Az elmúlt év fontos eredményének nevezte a vezérigazgató azt, hogy a négy blokk közül utolsóként a 4. blokk is megkapta a hatóságtól az üzemidő hosszabbítási engedélyt. A vezérigazgató szólt arról, hogy másfél évtizede folyamatosan, mérhetően javul a biztonsági kultúra. A biztonság színvonalát nemzetközileg elfogadott rendszerben, 83 paraméter vizsgálatával mérik. Egyike ezeknek, a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála. Tavaly a paksi erőműben csak 0-ás besorolású esemény történt, szám szerint 17, ami a létesítmény történetében a második legalacsonyabb érték - mondta el. A Paksi Atomerőmű környezetre gyakorolt hatásáról Hamvas István elmondta, hogy a nemzetközi egyezményeken alapuló hatósági korlátok alatt maradnak jelentősen a mért értékek. A folyékony hulladék esetében a megengedett mennyiség 0,264 százalékát, a légnemű kibocsátás esetén a 0,083 százalékát mérték tavaly.