2024. április 19., péntek

Javítani a kultúrára és a tájékoztatásra vonatkozó előírásokon

Hamarosan lehetőség nyílik a kisebbségi cselekvési terv módosítására

Ana Brnabić kormányfő elnökölt a kisebbségi nemzeti tanácsok munkáját koordináló országos testületnek, a Köztársasági Kisebbségügyi Tanácsnak a szerdai belgrádi ülésén. Az összejövetelen a szerbiai kisebbségek számára a következő időszakban meghatározónak számító témákról volt szó. Lapunknak adott nyilatkozatában Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette, elsősorban a nemzeti tanácsokra és az általuk alapított, társalapított és működtetett intézményhálózatra fókuszáltak az ülésen.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– Ezeknek az intézményeknek a státusa és jövője nagymértékben függ az elfogadásra váró kisebbségi kerettörvénytől és a nemzeti tanácsokról szóló törvénytől. A mai megbeszélés egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy a kisebbségi akcióterv módosítására nyílik lehetőség. Ennek akkor lenne igazán eredménye, ha a kisebbségi kultúrára és tájékoztatásra vonatkozó tevékenységek bővülhetnének, mert a legnagyobb hiányosságokat épp ezen a két területen látjuk – húzta alá Hajnal.

Az ülésen szó volt egy fontos elemzésről is.

– Reiner Hoffmann német professzor, megbízott független szakértő jelentése képezte a beszélgetés másik tárgyát. A jelentés szintén megállapította, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezetében a legnagyobb hiányosság a kultúra és a tájékoztatás területén tapasztalható: ezen a két területen ugyanis kézzelfogható módon érhető tetten a szerzett kisebbségi jogoknak a csökkenése.

A nemzeti tanácsoknak mint önálló kisebbségi önkormányzatoknak a tervezetben előirányzott státusa és az illetékes kormányhivatalok általi ellenőrzése már túllép minden olyan határt, amely ne sértené az önkormányzatiság valamilyen szintjét, fokát – foglalt állást a javaslattal kapcsolatban Hajnal Jenő. Mint mondta, arról is tájékoztatták a nemzeti tanácsok képviselőit, hogy hamarosan elkészül a szerbiai médiastratégia tervezete, és esedékes a médiatörvény módosítása is.