2024. április 23., kedd

Jeftinija dozvola za ribolovce

Od ove godine, ribolovci manje plaćaju za godišnju ribolovačku dozvolu. Dosadašnji prostor za pecanje Palić-Kereš-Ludoš je sada podeljen na dva dela, i oni koji žele da pecaju samo na jednom delu, platiće dozvolu svega 2000 dinara, dok će oni koji žele da pecaju na celoj teritoriji, platiti 4000 umesto dosadašnjih 5000.
Razgovarali smo sa Tamašom Vinkom, stručnim konsultantom javnog preduzeća Palić-Ludoš, o propisima koji se odnose na ribolovce.
-Nacionalnom Parku „Palić“ pripada palićko, dok specijalnom rezervatu Ludoškog jezera pripada ludoško ribolovačko područje i obuhvata i Kereš. Prema pravilniku iz 2014. godine, rukovaoci očuvanja prirode su morali da objave koja ribolovačka područja spadaju u njihovu nadležnost. Ribolovci obično koriste jednu oblast za pecanje, tako da je značajna ušteda da se umesto dosadašnjih 5000 dinara dozvola plaća svega 2000. Na žalost i dalje nema popusta za penzionere ili druge kategorije, cene i uslove određuje zakon. Momentalno nema popusta ni za prirodno zaštićena područja. Za nezaštićena područja postoji jedna opšta dozvola, na njih se odnose određeni popusti, ali se oni ne mogu primenjivati na zaštićena područja. Dnevna dozvola na svim područjima iznosi 1000 dinara, dok je sedmodnevna 2000 dinara, a u oba slučaja je jeftinija godišnja dozvola - rekao nam je Tamaš Vinko.
Dnevna dozvola se može izvaditi i na licu mesta kod kontrolora. Sagovornik nam je rekao da na našim jezerima vole da pecaju i stranci, koji uglavnom dolaze na takmičenja. Tokom prošle godine, udruženje ribolovaca je organizovalo 12 takmičenja, a njihova je dužnost da se pobrinu da svi učesnici bez izuzetka poseduju dnevnu ili mesečnu dozvolu koja se odnosi na dato područje.
-Vlasnik jedne dozvole može sa najviše tri štapa da peca. Većina riba se ne može loviti ispod 30-40 cm dužine. Najveća dnevna količina ribe (som, štuka, deverika) može biti 5 kg, dok ostale vrste nisu ograničene. Noćno pecanje nije dozvoljeno, izuzev prilikom takmičenja. Pored dozvole za ribolov, ribolovci dobijaju i knjižicu u koju treba da upišu koju vrstu ribe su upecali i količinu, koju prilikom vađenja dozvole za sledeću godinu, treba da predaju nadležnima - rekao je stručnjak.
-Prema zakonu, program ribolovačkog područja treba da bude usaglašen sa programom zaštićenog područja. Od ove godine je veća administracija i kontrolori treba da kontrolišu dva područja.
Kontrolori, po propisima mogu tražiti od ribolovaca da im pokažu ribolovačku dozvolu, lična dokumenta, pa čak mogu pregledati i auta zbog količine ribe. Svako pružanje otpora može da se smatra prekršajem, koji povlači za sobom sudski postupak - rekao je Tamaš Vinko.
- Ove godine moramo pripremiti desetogodišnji plan koji će se odnositi na pomenuta ribolovačka područja, a radi veće delotvornosti bi voleli da organizujemo razne forume na kojima bi se konsultovali sa sportskim ribolovcima o njihovim očekivanjima i mišljenjima. U pomenutom programu i mrešćenje je uvršteno, i u skladu sa tim biće nekih delimičnih zabrana ribolova, a na mestu mresta i gde ribe prezimljavaju, ribolov će biti u potpunosti zabranjen. Ove vrste obaveštenja će se objavljivati na portalu www.palic-ludas.rs, u medijima i na forumima.
Godišnje ribolovačke dozvole će se izdavati u udruženjima ribolovaca, u prodavnicama sportsko-ribolovačke opreme, kao i u Javnom preduzeću Palić-Ludoš, Kanjiški put br.17/A, radnim danima od 8-14 sati.