2024. április 18., csütörtök

A buszállomás megfelel a követelményeknek

Az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalat ideiglenes engedélyt kapott a Közlekedési Minisztériumtól a Jaša Tomić sugárút mellett elhelyezkedő, helyközi buszállomás működtetéséhez.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az ideiglenes működési engedély addig lesz érvényes, amíg a minisztérium nem hagyja jóvá a Városi Közlekedési Közvállalatnak az állandó működtetéshez szükséges engedélyt. A közvállalatban elmondták, hogy az engedélyt idejében kérvényezték, és a minisztériumtól meg is kapták a buszállomás működéséhez szükséges végzést.

A közlekedési közvállalat az újvidéki önkormányzat tulajdona, a helyközi buszállomás épületeit pedig ez a közvállalat használja az újvidéki önkormányzat megbízásából. Ez nagymértékben megkönnyíti a működtetési engedély jóváhagyását, mert egyszerűbb a tulajdonjog átvitele a közvállalat nevére. Minden olyan vállalat, amely kérvényezte a buszállomások működtetési engedélyét, köteles volt megfelelni a törvény által előírt követelményeknek. Azok a vállalatok, amelyek megfeleltek az elvárásoknak, a minisztériumtól öt évre szóló működtetési licencet kaptak, ellenkező esetben a kérvény tárgyát képező buszállomás nem használható buszállomásként. – Az ideiglenes végzés megindoklásában az áll, hogy a személyszállításról és a közúti közlekedésről szóló törvény 39. szakaszának 1. és 2. bekezdése előírja azt, hogy a buszállomás szolgáltatásainak irányítását gazdasági társaság, egyéb jogi személy vagy vállalkozó végezheti – olvasható a közlekedési közvállalat a Dnevnik napilapnak eljuttatott közleményében.

Emlékeztetőül, azoknak a buszállomásoknak az illetékesei, amelyek eddig nem rendelkeztek működtetési engedéllyel, február 12-éig kötelesek voltak ezt kérvényezni a közlekedési minisztériumtól. Idáig csupán öt buszállomás kapta meg a működési engedélyt, azok amelyek engedély nélkül maradtak, ezentúl csak megállóhelyként működhetnek, ami azt jelenti, hogy nem fizettethetik meg szolgáltatásaikat sem az utasokkal, sem a fuvarozókkal.

A helységközi buszállomás áthelyezésének kérdése immár tizenkét éve aktuális. Ilija Dević, a Vojvodina fuvarozóvállalat tulajdonosa 2006-ban Maja Gojkovićtyal, Újvidék akkori polgármesterével kötötte meg a szerződést az új autóbusz-állomás létrehozásáról. A buszállomást az egyik Szentendrei út melletti telken építették meg, de az önkormányzat soha nem irányította át ide a buszforgalmat. Az időközben megfizettetésre kerülő hitelrészletek miatt az ATP Vojvodina csődbe jutott, Dević pedig beperelte az újvidéki önkormányzatot, és kártérítést követelt – az újvidéki önkormányzat 300 millió dinárt volt köteles kifizetni a kárt szenvedett, buszállomás tulajdonosának. A bírósági pereskedés a mai napig tart, a soha sem használt, aránylag új buszállomás most is üresen áll, az épület környékét már benőtte a gaz.