2024. április 24., szerda

Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!

Ezt a rigmust harsogta kedden délelőtt közel száz jelmezes-álarcos topolyai gyerek, akik részt vettek a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat farsangi felvonulásán. A téltemető rendezvényre a Csáki Lajos Általános Iskola első osztályos tanulói, valamint a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai és szüleik – az ötletes jelmezekből ítélve –, nagy izgalommal készültek.

Jelmezbe öltöztek kicsik és nagyok (Sihelnik Ágnes felvétele)

Jelmezbe öltöztek kicsik és nagyok (Sihelnik Ágnes felvétele)

A farsangi menet a Felvonulási térről indult, ahol a téliesbe hajló, esős, havas időjárás ellenére is nagy létszámú csoport jelent meg. Innen indultak a jelmezbe öltözött gyerekek és felnőtt kísérőik a Tájházba. A farsangi hagyomány szerint zeneszóval, kereplőkkel, csörgőkkel, és más zajkeltő eszközökkel felvértezve igyekezett a tarka sereg minél messzebbre űzni a telet.

A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat elnöke, Kovács László kérésünkre röviden ismertette a farsangi időszak hagyományait:

– A farsangi időszak vízkereszttől húshagyó keddig tart. A farsangi felvonulást régebben szinte minden településen megszervezték, megtartották. A jelmezek és a hangoskodás a tél elűzését szolgálta, valamint az elégetett szalmabáb is. Az idei farsangi időszak meglehetősen rövid volt, de méltó lezárásaként szerveztük meg ezt a hagyományos ünneplést, amelyen a legkisebbeké volt a főszerep.

Több éves múltra tekint vissza a Nagyapáti Társulat farsangja. Az elmúlt évekhez viszonyítva az idei rendhagyónak számít.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

– Az elmúlt években csak farsangi bált szerveztünk, és ezt követően jött az ötlet, hogy tartsunk felvonulást. Korábban a helyi civil szervezetek képviselőit kértük fel arra, hogy vegyenek részt a farsangi felvonuláson, idén viszont felhívást intéztünk az óvodákhoz és az iskolákhoz, aminek köszönhetően közel száz gyermek vonult ma fel. Itt a Tájházban a gyerekeket kiszebáb várta, amelyet körbetáncoltak, és verseket, mondókákat mondtak, majd meggyújtottuk, hogy közösen elűzzük a telet, várjuk a tavaszt. A résztvevők számára fánkkal és teával készültünk. A farsangi bált az idén is megtartottuk, hagyományosan, jelmezbe öltözve. A legjobb jelmezeket természetesen díjazni szoktuk. A bálon is igyekeztünk feleleveníteni a hagyományokat, így a hagyományos menyasszonykéréssel kezdődött, lakodalmi felvonulással folytatódott, és bőgőtemetéssel zárult – árulta el Simon Julianna, a társulat koordinátora.

Eltemették a nagybőgőt, vagyis lezárult a báli szezon, húsvétig „tilos” a tánc, az esküvői mulatság, a vigalom.