2024. április 24., szerda

Új szennyvíztisztító építését tervezik Temerinben

A kapitális beruházásokról nyilatkozott a polgármester

A kapitális beruházásokról a temerini községi képviselő-testület 2016-ban fogadott el határozatot, amely teljesítésének végső határideje 2020. vége. Ez a dokumentum tulajdonképpen tartalmazza mindazokat a fontos beruházásokat, amelyeket a korábbi megbeszéléseken elhangzottak alapján szükségesnek tartanak megvalósítani. – Mivel több beruházás is szerepel a listán, rangsorolni kellett őket fontosságuk és egyéb mércék szerint – nyilatkozta a minap Đuro Žiga polgármester.

Felépítésének 50. évfordulójára teljesen felújítják a Kókai Imre Általános Iskolát (Góbor Béla felvétele)

Felépítésének 50. évfordulójára teljesen felújítják a Kókai Imre Általános Iskolát (Góbor Béla felvétele)

– A 2018-ra vonatkozóan a kommunális tevékenységet illetően egyik fő feladat a szennyvíztisztító bővítése, illetve egy teljesen új tisztítóberendezés felépítése. Záró szakaszában van a kivitelezés projektuma. Számítunk arra, hogy a köztársasági kapitális beruházások igazgatósága és a környezetvédelmi minisztérium megértést tanúsít gondjaink iránt és anyagilag is támogat bennünket. Az új szennyvíztisztító megépítése mintegy 400 millió dinárba kerül, ami a községi költségvetés számára nagy kihívást jelent. Magától érthető, hogy ekkora beruházást egy év alatt nem lehet megvalósítani.

– Egy másik tervünk, amelynek megvalósítását szeretnénk az idén elkezdeni, a városközpont rendezése, azaz a Petőfi Sándor utca központi részében gyalogos zóna kialakítása, amelyre a helyi költségvetésből 80 millió dinárt tervezünk fordítani. Ez esetben is számítunk a felsőbb hatalmi szervek támogatására, hogy a projektumot 2018/19-ben realizálhassuk is.

– Éppen ezekben a napokban kötöttünk szerződést a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal egy 52,5 millió dináros támogatásról. Ezt az összeget Járek bejáratánál körforgalmi csomópont építésére fordítjuk majd, amely részét képezi az Újvidék felől érkező négysávos útnak, és az új, mintegy 100 hektáros ipari negyed felé vezető útnak, a későbbiekben pedig a Járekot és Temerint megkerülő útnak. A beruházáshoz az önkormányzat is hozzájárul.

– Az idén tervezzük a Köztársasági Közberuházási Iroda támogatásával a Kókai Imre és a szőregi Danilo Zelenović iskola épületének teljes felújítását, ezáltal jelentősen javul majd mindkét intézményben az energetikai hatékonyság. Tavaly közmegelégedésre ugyanilyen támogatásból újítottuk fel a Petar Kočić iskolát. Befejezés előtt áll Temerinben az úgynevezett nyugati főcsatorna egy szakaszának, valamint a szőregi óvodának az építése, és folyamatban van a közbeszerzési pályázat a temerini központi óvoda épületének a felújítására. Az idén várhatóan befejeződik a temerini Nyugati temető új kápolnájának az építése is – tájékoztatott a polgármester.