2024. március 28., csütörtök

Nem ette meg a kutya

A természet több generáción keresztül való megfigyelése nyomán számos időjárásra vonatkozó népi bölcsesség keletkezett kultúránkban. Egyik ilyen nyelvi kifejezés a nem ette meg a kutya a telet, amely minősített esetének lehetünk tanúi. Nem ette meg a kutya a telet, és a több településen megszervezett kiszebábégetésnek, télűző farsangi mulatságnak sem sikerült. Ebben az ügyben talán csak a globális felmelegedés tehet többet, de ez egy másik téma.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Szabadkán és környékén kedden és szerdán reggel is erős havazásra ébredtek a polgárok. Az ablakból kitekintve talán mindenkinek az ötlött fel, hogy végre megérkezett a tél, az a bizonyos kutya mégsem ette meg teljesen. Annak ellenére, hogy a havazás viszonylag gyorsan véget ért, és a lehullott hó sem maradt meg sokáig, az időjárás igazán télies volt, a hideg levegő alattomosan be-bebújt a kabátok, pulóverek alá. A palicsi meteorológiai állomás adatai alapján elmondhatjuk, hogy kedden a havazás és a havas eső nyomán nem keletkezett hótakaró. Ezen a napon a legalacsonyabb hőmérséklet 0,3 ºC volt, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet elérte a 2,5 ºC-ot. Szerdán reggel a havazás nyomán keletkezett hótakaró elérte a 3 centimétert, viszont mivel a reggeli legalacsonyabb 0,5 fokos hőmérséklet gyorsan megemelkedett, csakhamar eltűnt. A kora délutáni órákban helyenként még lehetett kisebb hóval borított felületekre bukkanni, a háztetők is még egy darabig fehérek maradtak, viszont inkább a sár és a pocsolya volt a jellemző. A téli szolgálat munkatársainak tehát nem volt szükségük különleges beavatkozásra, a forgalomban sem történt semmi rendkívüli, a nedves utak azonban mindenkit óvatosabb vezetésre ösztönöztek.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján az elkövetkező napokban is folytatódik a hűvös, párás, csapadékos időjárás, a levegő hőmérséklete a továbbiakban is megfelel a sokéves átlagnak.