2024. április 25., csütörtök

Sikeresek a magyarkanizsai középiskolások

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont egyre többet hallat magáról a jó tanári gárdának is köszönhető diáksikerek révén. Sikert sikerre halmoznak, megmérettetik magukat megannyi hazai és külföldi versenyen, ahonnan soha nem térnek haza üres kézzel.

Dr. Sarnyai Zoltán, az iskola igazgatója elmondta, már szinte lehetetlen számon tartani, hány versenyeredménnyel büszkélkedhetnek.

– Magától értetődőnek veszem azt, hogy mi egy versenyző iskola vagyunk, ez is a tehetséggondozás egyik válfaja. Olyan kiváló tanáraink vannak, akik nagyszerű érzékkel tudják motiválni a tanulókat a versenyeken való részvételre, pedig nekik is komoly munkát kell fektetniük a gyerekek felkészítésébe. Fontos, hogy a diákok higgyenek magukban, hogy megértsék, ennek a kis városkának a kis középiskolájából is be lehet jutni egy-egy rangos verseny legjobbjai közé, sőt akár a csúcsra is. Régen azt mondták birkózóberkekben, hogy az orosz bajnok is szalonnát eszik, meg mi is. A diákjaink pedig egymást is ösztönzik az elért eredményekkel.

Legutóbb a petnicai robotprogramozó szemináriumon vettek részt, amelyre 62 szerbiai középiskola közül a magyarkanizsai iskolát is beválasztották a lehetséges nyolc résztvevő közé. A Beszédes József középiskolát egy szaktanár és két diák képviselte. Sarnyai Zoltán tanár úr Báló Patrik és Konc Zsolt diákokat kísérte Valjevo mellé, ahol komoly képzésen vettek részt. A gyakorlat során egy Hexapod nevű robotot szereltek össze, amelyet megtanultak beprogramozni, ahogyan utána egy EVI-3-as robotot is. A robot hat lábon áll, mindegyiken három szervomotorral, amelyeknek tökéletes összhangban kell működniük, hogy a robot ne dőljön fel, ne billegjen, rendben legyenek a mozdulatai. Júniusban Eszéken lesz majd ennek a programnak a folytatása.

Kávai Áron másodikos diák a magyar kultúra napjára meghirdetett esszéíró pályázaton vett részt a magyarkanizsai Népkertről írt, 60 oldalas esszéjével, amellyel elnyerte az első díjat.

Negyven csapat részvételével január végén Kecskeméten szerveztek egy nagy logisztikai versenyt, amelyen az iskola három tanulója vett részt. Barkóci Enikő, Antóci Bence, Báló Patrik alkották a csapatot, akiknek 24 óra alatt kellett elkészíteniük egy projektet, nevezetesen a Pick Szeged cég egy raktárépületének a tervezését. Ők ezzel a negyven csapat közül a 14. helyen végeztek.