2024. április 19., péntek

A Szabácsi házaspár diadala

A harmadik fuxbajnokság Tiszaszentmiklóson

Csak kevesen ismerik a fux kártyajátékot, de a bánáti Tiszaszentmiklóson nagy hagyománya van, és még ma is rendszeresen játsszák a fuxot, különösen ilyentájt, a téli hónapokban, és főleg az idősebbek körében dívik a játék. A helybeli magyarok és lengyelek generációkra visszamenőleg előszeretettel játsszák a fuxot. A hagyományosnak számító kártyajáték népszerűsítése érdekében harmadik éve bajnokságot is szerveznek Tiszaszentmiklóson. A szombaton lebonyolított harmadik fuxbajnokságra kereken egy tucat kétfős csapat nevezett be.

Négy asztalon folyt a kártyacsata a legjobb helyezésekért (Gergely József felvétele)

Négy asztalon folyt a kártyacsata a legjobb helyezésekért (Gergely József felvétele)

A játékszabályok ismertetése után kisorsolták a kéttagú csapatok sorszámait, és megkezdődött a verseny. Egyszerre két kéttagú csapat mérkőzik meg egymással. Az egyazon csapatba tartozó két játékos egymással szemben ül az asztalnál. A magyar kártyával, hatos leosztásban játszott játék a hetesezésre vagy a filkózásra hasonlít. A makk fölső és a zöld fölső együtt már egy fuxot ér. Színre színt kell vetni, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A játék öt nyert madzagig megy. A kívülállók számára furcsa ez a „madzagokra” játszott játék, amelyben még „lyukakat” is írnak. Ha valamelyik csapat 60 ponton felül teljesít, akkor már nyert. A szabályok elsőre bonyolultnak tűnnek, de egy kis gyakorlással hamar elsajátítható ez az érdekes kártyajáték.

Az egész napos, nagy érdeklődésre számot tartó versenyt ezúttal is a vadászotthonban bonyolították le. A tavalyi győztes páros, Szabácsi János és felesége, Zsuzsanna idén sem talált legyőzőre, és a harmadik egymás utáni győzelmüknek köszönhetően tartósan elnyerték a kártyabajnokság vándorserlegét, amely ezentúl a családi vitrin kiemelt dísze lesz. A négyes döntőben a második helyet a Kertész testvérpár alkotta csapat szerezte meg. A harmadik helyet a Sava Čeleketić és Tosztás Ferenc páros érdemelte ki. Vigaszdíjat kapott a Lénárt János és Hajnal Erzsébet kettős. A helyezettek serlegeket és érmeket vehettek át.

A fuxbajnokságot a helybeli Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület szervezte meg azzal a céllal, hogy összehozza az embereket, és a fiatalabb generációkkal is megtanítsák az érdekes kártyajátékot, hogy ne csak a számítógépek és mobiltelefonok kössék le minden szabadidejüket. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és a helyi szokásokhoz, amit ápolni kell. A rendezvényt a helyi közösség, az MNT és a Csóka Művelődési és Oktatási Központ is támogatta. Az egész napon át jó hangulatban folyt fuxbajnokság után a társaság jóízűen elfogyasztotta a számukra készített disznópaprikást.