2024. március 28., csütörtök

Új munkahelyek felsőbb utasításra

A csókai községi közigazgatásban 132 alkalmazott lehet

Csókán a községi közigazgatásban, beleértve az óvodát és a közvállalatokat is, a határozatlan időre foglalkoztatottak száma nem haladhatja meg a 132 főt. Ebben a szellemben módosította az idevágó határozatát a községi képviselő-testület a hétfőn megtartott ülésén. Ezzel a határozattal a testület összehangolta a községi rendeletet a szerb kormány rendeletével. A szociális központ egy alkalmazottja is felkerült erre a listára, mivel a fizetését a községi költségvetésből kapja.

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

Csóka látképe a katolikus templom tornyából (Gergely Árpád felvétele)

A községi rendelet értelmében a községi közigazgatás szerveiben maximum 38 alkalmazott dolgozhat határozatlan időre. Az Öröm Iskoláskor Előtti Intézményben, azaz a község területén működő óvodákban és napköziben 44 főben határozták meg az alkalmazotti létszámot. A Csóka Művelődési és Oktatási Központban 8 személy dolgozhat főállásban. A Csóka Kommunális Közvállalat alkalmazottainak a számát 40 főben maximalizálták. A padéi helyi közösségben egy személy maradt munkaviszonyban.

Ami az új káderek felvételi lehetőségeit illeti, a munkahelyek legtöbbje be van töltve, de a köztársasági közigazgatási felügyelet meghagyta, sőt kötelezte az önkormányzatot, hogy az idén a községi közigazgatásban alkalmazzanak egy belső ellenőrt, revizort, továbbá két személyt az egyesített gazdasági, mezőgazdasági, kommunális, lakásügyi és városfejlesztési ügyosztályra. Fel kellene venni továbbá egy személyt a pénzügyi igazgatási és ellenőrző szervbe, valamint egy főt alkalmaznának az emberi erőforrások „igazgatására”.

Az illetékes köztársasági hatóság kötelezően előírja a község számára az egyes közigazgatási munkahelyek megnyitását. Felmerül a kérdés, hogy a korábbi években hogyan tudott zavartalanul működni az önkormányzat mindezen munkahelyek nélkül. Minden új önkormányzati munkahely megnyitását azonban az illetékes köztársasági munkaügyi bizottságnak kell előzőleg jóváhagynia. A köztársasági felügyelőség meghagyta továbbá, hogy a polgármester mindhárom tanácsadóját az elnöki kabinetben kellene munkaviszonyba léptetni.

Az ülésen a képviselői mandátumáról lemondott Zombori Csaba helyére a VMSZ választási listájáról Balázs Ferencet javasolták, akinek a mandátumát hitelesítette a testület. Ő fogja betölteni a jövőben a VMSZ frakciójában a frakcióvezetői funkciót.