2024. március 28., csütörtök

A nők helyzetének javítása

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet ezúttal is támogatja a házaspárok falusi házvásárlását

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet tegnapi sajtótájékoztatóján Diana Milović igazgató ismertette a 2018. év első négy hónapjára vonatkozó programokat, pályázatokat.

Az intézet 2017-ben először tette közzé azt a vissza nem térítendő támogatási projektumát, amellyel a nemzeti kisebbségekhez tartozó nőket igyekszik segíteni. Ilyen módon szeretnének hozzájárulni a kisebbségi nők helyzetének javításához Vajdaságban. A pályázati felhívás már megjelent, és február 22-éig lehet rá jelentkezni. Erre a célra 2,5 millió dinárt irányoztak elő, amelyre a különféle polgári, valamint női szervezetek jelentkezhetnek. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ez külön jelentőséggel bír, hiszen a felmérések adatai alapján a nemzeti kisebbségekhez tartozó hölgyek Vajdaságban és Szerbiában kétszer kiszolgáltatottabbak nemi és nemzeti hovatartozásuk miatt.
Az intézet következő programja a nők széles körű tájékoztatására vonatkozik az egészségvédelem terén. Három kerekasztal-beszélgetést szerveznek majd egészségügyi szakember közreműködésével. Ezáltal a szépnem képviselői megismerkedhetnek azokkal az alapvető jogaikkal, amelyek megilletik őket az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél. Az igazgató elmondása szerint így lehetőségük nyílik beszélgetni mindazokról a problémákról, amelyek a kisebb településeken élő nőket érintik. Olyan három településre esett a választás, ahol nincs nőgyógyászati rendelő. A programra Verbász község jelentkezett. Az intézet külön erőfeszítést tesz a nők helyzetének javítására a kevésbé fejlett településeken, ahol sok esetben nincs lehetőségük tájékozódni – tette hozzá Diana Milović.
Az igazgató kiemelte, hogy a nemzetközi nőnap idén sem lesz hagyományos. A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet március 5-én Nagybecskereken mutatja be Stojanka Lekić könyvét. Március 9-én a palánkai Veljko Petrović könyvtárban külön részleg nyílik, a nemi egyenjogúság témakörében megjelent művekkel. Az intézet ez alkalomból kiadói tevékenységéből kifolyólag könyveket ajándékoz a könyvtárnak.
A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet ezúttal is meghirdeti azt a pályázatát, amellyel a házaspárok falusi házvásárlását szeretné támogatni. A pályázat március 1-jén jelenik meg, és április 30-én zárul. A támogatás értéke ezúttal 30 millió dinár. A pároknak így lehetőségük nyílik falusi ház vásárlására. A pályázat elsődleges célja a vidékfejlesztés, a demográfiai kép, a születési arányszám, valamint a nők helyzetének javítása. A tartományi kormány stratégiai célkitűzései közé tartozik a vidék gazdasági fejlesztése és a családok anyagi támogatása. Tavaly 43 vajdasági házaspár írta alá az erre vonatkozó támogatási szerződéseket. Igazán nagy volt az érdeklődés, mivel 282-en jelentkeztek a meghirdetett projektumra. Erre a célra a pályázat előző három ciklusában 151 millió dinárt fordítottak a tartományi költségvetésből.