2024. április 26., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Előrehozott döntő – februárban?!

A PSG látogat a Real otthonába
Zinédine Zidane, a Real edzője soha nem látott szériát fut csapatával a BL-ben (Fotó: Beta/AP)

Zidane bizakodó a párizsiak elleni összecsapás előtt (Fotó: Beta/AP)

Bár a labdarúgóberkekben egyre többször beszélnek a Bajnokok Ligája színvonalának általános emelkedéséről, a nyolcaddöntőben azért nagyon ritkán rendeznek akkora derbiket, mint a ma esti összecsapás a Santiago Bernabéuban, ahol a kétszeres címvédő Real Madrid és a Ligue 1-éllovas PSG, vagyis két abszolút trófeaesélyes gárda találkozik.

Zinédine Zidane, a Blancók trénerének kispadja még mindig nem a legstabilabb ülőhely a profi foci világában, és az a pletyka járja, hogy ha a bajnoki botladozás után a királyi gárda a BL-ből is kiesik, meneszthetik a történelmi címvédést produkáló élő legendát. A francia szakember ennek ellenére elegánsan, nyugodtan beszélt a rá váró feladatról, miután a hétvégi bajnokin a Real Sociedad ellen 5:2-es kiütéssel hangoltak az európai összecsapásra: A legfontosabb, hogy a teljes csapatunk készen áll a mérkőzésre. Biztos vagyok benne, hogy kivételesen motiváltak leszünk, hiszen hatalmas a kihívás” – hangsúlyozta a francia, aki nem titkolta, hogy egyértelműen a BL-t tekintik az első számú céljuknak a szezonban. Zidane ezután külön kiemelte a Sociedad ellen triplázó Cristiano Ronaldo szerepét: „Állandóan helyzeteket akar kialakítani, amelyekből be tud találni. A párizsiaknak nagyon kell majd vigyázniuk rá.”

Unai Emery, a PSG baszk edzője szerint jól hangolt a francia fővárosi csapat a madridi meccsre. A sztárokkal teletűzdelt alakulat Neymar góljával, minimális eredménnyel verte a Toulouse-t a hétvégi bajnoki fordulóban, de a mutatott játékkal Emery tökéletesen elégedett volt. „Nagyon boldog vagyok, mert a csapatomban kiváló hangulat uralkodik. Nagy az önbizalmunk, készen állunk pályára lépni a Real ellen. Sokat dolgoztunk ezért” – nyilatkozta a vezető, s ezt a középpályás Marco Verratti is megerősítette, kiemelve, milyen jó időszakon vannak túl.

A két fél a BL-ben legutóbb a 2015/16-os kiírás csoportkörében találkozott. Akkor Párizsban gól nélküli döntetlen született, Madridban viszont Nacho találata a csoportgyőzelmet jelentette a spanyolok számára. Valószínűnek tűnik, hogy most is hasonlóan kiélezett lesz a küzdelem, várhatóan azonban nem egy-két gól születik majd – a Real nemrég lendült bele a gólgyártásba, a PSG pedig, elsősorban a Cavani–Neymar–Mbappe triónak köszönhetően, egész évben futószalagon termeli a látványos találatokat.

Klopp izgalmas párharcot vár

A ma esti másik összecsapáson a Liverpool Portóban vendégeskedik. Jürgen Klopp, az anfieldi legénység vezetője elárulta, a Portót kemény csapatnak tartja, amely a portugál bajnokság címvédőjeként idén is kiváló formában focizik. Azt már csak a cinikusak tehetik hozzá, hogy a csoportmásodikok közül a Liverpool talán csak a Basellal (esetleg a Sahtarral) járhatott volna jobban.

„Nehéz lesz ellenük játszani, erős csoportból jutottak tovább. Maguk mögött tudták tartani a Lipcsét, egy erős német gárdát a továbbjutás érdekében. Izgalmas lesz ellenük mérkőzni” – fogalmazott a német tréner, aki azt is elárulta, örül, hogy előbb Portugáliában játszanak, hiszen februárban ott sokkal kedvezőbb az időjárás.

A találkozó közeledtével fontos kérdéssé vált, melyik kapus kezd majd a Poolban, hiszen Simon Mignolet belga hálóőrnek a pletykák szerint kifelé áll a rúdja, s a mai találkozón, annak ellenére, hogy a BL-ben eddig alapembernek számított, Klopp kijelentése szerint az eddig a bajnokságban bevetett német Loris Karius áll majd a kapufák közé. A Pool egyébként nem áll rosszul a játékoskeret terén, hiszen az alapemberek közül csak Emre Can játékára nem számíthat az edző – sárga lapok miatt.