2024. április 25., csütörtök
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Döntőben a magyar férfi váltó!

Február 22-én futnak az éremért – Végre rajt alpesi sízésben, Hirscher első aranya, Marko Vukičević 25. lett
Shaoang és Liu Shaolin Sándor (balról a harmadik és a negyedik) az 5000 méteres váltó elődöntőjében. Balra a dél-koreai, jobbra a japán, középen az amerikai csapat tagjai (Fotó: MTI)

Shaoang és Liu Shaolin Sándor (balról a harmadik és a negyedik) az 5000 méteres váltó elődöntőjében. Balra a dél-koreai, jobbra a japán, középen az amerikai csapat tagjai (Fotó: MTI)

Magyarország éremközelben jár a pjongcsangi téli olimpián, ami az első trófea lenne 1980 óta, amikor a Regőczy Krisztina és Sallay András jégtáncpáros az amerikai Lake Placidben ezüstérmet nyert. A rövid pályás gyorskorcsolyázás férfi váltójának elődöntőjében ugyanis tegnap a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba összetételű gárda a B csoportban második lett Dél-Korea mögött, és a második idővel jutott a döntőbe, amelyben még Kína és Kanada szerzett indulási jogot. Az éremre e számban nyolc napot kell várni, hisz a döntőt jövő csütörtökön, a sportág utolsó futamaként tartják meg.

Tegnap a férfiak 1000, a nők 500 méteren selejteztek. Liu Shaolin Sándor negyeddöntős lett, Liu Shaoangot kizárták, Jászapáti Petra és Keszler Andrea sem jutott be az elődöntőbe.

Végre versenyt tartottak az alpesi sízőknél. Az első éremkomplettet a férfi összetett legjobbjai vehették át. Ünnepelt az osztrák Marcel Hirscher, akinek ez az első olimpiai aranya, összesen pedig második érme a Szocsiban műlesiklásban nyert ezüst után. Az osztrák mögött két francia, Pinturault és Muffat-Jeandet állhatott a dobogóra, a 65 fős mezőnyben pedig a szerbiai Marko Vukičević 25. lett. 38-an fejezték be a versenyt, közöttük a két magyar, a 32. Dalibor Samsal és a 35. Kékesi Márton. Ma női műlesiklás lesz műsoron a szerbiai Nevena Ignjatovićtyal is a mezőnyben.

Volt magyar szereplője a férfi gyorskorcsolyázás 1500-as versenyének is, amelyben kettős holland győzelem született, Nagy Konrád pedig a 36 fellépő között a 29. helyen végzett.

Sífutásban a klasszikus stílus sprintszáma volt műsoron. Skandináv bajnokokat avattak, a magyar Kónya Ádám 67., a szerbiai Damir Rastić pedig 75. lett a 80-as mezőnyben.

A szánkózás női egyénijében kettős német siker született, a jégteke vegyes bajnokságát pedig Kanada párosa nyerte meg.