2024. április 25., csütörtök

Teljesíteni akarunk minden feltételt

Szerbia 2025-ben az EU tagjává kíván válni – mondta az államfő a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után

Az uniós tagság elérésében kulcsfontosságú előfeltételnek számít az európai jogállamiságra vonatkozó mércék teljesítésével összhangban a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság szavatolása – értékelte az Aleksandar Vučić államfővel folytatott mai belgrádi megbeszélése során Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Kettejük közös sajtótájékoztatóján Gabriel örömmel nyugtázta, hogy Szerbia fejlődni tudott és tud Vučić miniszterelnöki és államfői megbízatása alatt, de aláhúzta, hogy a reformok végrehajtását folytatni kell. Meggyőződését fejezte ki, hogy nem szabad az uniós csatlakozás valószínűsíthető dátumaként meghatározott 2025-ig várni azzal, hogy a polgárok megtudják: érdemes volt elindulni az Unió felé. Már most azon kell munkálkodni, hogy ez a meggyőződés mindenkiben éljen – tette hozzá. Az EU számára – mint mondta – a legfontosabb a jogállamiság kiépítése, az igazságügy függetlensége és a sajtószabadság, ezen elvárások teljesítésében nem lesznek engedmények.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Koszovó kérdéséről Gabriel elmondta, hogy Németországnak és az EU-nak is az az érdeke, hogy a Belgrád és Pristina közötti viszony rendeződjön, mert ez a régió stabilitását eredményezné, s a szerbiai és a koszovói polgároknak is ez áll az érdekében. Szerbiát kulcsfontosságú államnak nevezte a Nyugat-Balkán térségében, s elismerte, ez az ország nem tudja ugyan egyedül szavatolni a régió egyensúlyát, de az biztos, hogy nélküle nem lehet erről az egyensúlyról beszélni sem.

Vučić szigorúnak és sokszor megváltoztathatatlannak nevezte a német álláspontot, Németország azonban megbízható partnere Szerbiának az Európába vezető úton – fűzte hozzá. Saját meglátásainak hangot adva elmondta, szerinte az uniós közeledés során a leglényegesebb feltétel a régió békéjének és egyensúlyának a megőrzése, ezt követi a Pristinával szembeni konfliktusok rendezése, majd a 23. és 24. tárgyalási fejezet által felölelt témák, vagyis a jogállamiságra, sajtószabadságra vonatkozó feltételek. Úgy értékelte, Szerbia eddig is mindent elkövetett a régió egyensúlyának fenntartása érdekében, s dolgozik a koszovói kérdés megoldásán is. Mint mondta, rövid a rendelkezésre álló idő, de Szerbia szeretne minden előfeltételnek eleget tenni és 2025-ben az EU tagjává válni.

Gazdasági témákról is szó esett. Vučić hangsúlyozta, hogy Németország Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnerének számít az árukivitel és az import terén, az éves áruforgalom 4,4 milliárd eurót tesz ki. A német alapítású vállalatokban 37 ezren dolgoznak Szerbiában, s nem kérdéses, hogy az ország a jövőben számít a további német beruházásokra.

A délután folyamán Ana Brnabić kormányfő is fogadta a német külügyi tárcavezetőt, a közlemény szerint ennek a megbeszélésnek is az uniós csatlakozás feltételei képezték az alapját.