2024. április 18., csütörtök

Gyanús körterakomány az orosz határon

A szakminisztérium szerint az oroszok nem tiltották be, csak leállították a szerbiai körte importját

Oroszország nem tiltotta be, csak ideiglenesen leállította a Szerbiából érkező körte importját, mégpedig arra az időre, amíg a két ország szakértői le nem bonyolítják a szükséges konzultációkat – közölte a Mezőgazdasági Minisztérium.

A szaktárca annak kapcsán adta ki közleményét, hogy az orosz fitoszanitáris felügyelőség, a Rosszejhoznadzor úgy döntött, hogy átmenetileg betiltja a körte Szerbiából való importját, mert felmerült a gyanú, hogy harmadik országokból behozott gyümölcsről van szó. A határozat megindoklása szerint az idén februárban a Szerbiából érkező körteszállítmány ellenőrzésekor conference fajtát találtak, amely „nem jellemző” Szerbiára.
A Mezőgazdasági Minisztérium közleményben tudatta: Szerbia februárban nem is szállított körtét az orosz piacra, januárban is csak néhány kisebb szállítmányt küldtek ki. Legtöbb körtét a szeptember és december közötti időszakban exportálnak.
„A Növényvédelmi Igazgatóság fitoszanitáris felügyelősége arra számít, hogy az orosz féllel való intenzív tárgyalásokon gyorsan elhárul minden kétség. Mindkét fél teljes körű együttműködésével, a közös ellenőrzések során az orosz fél meggyőződhet ellenőreink szaktudásáról, valamint termelőink és exportőreink kapacitásairól” – hangsúlyozta a minisztérium.