2024. április 23., kedd

Kicsit „elsózták” az okostelefon-eladásokat

Az okostelefonok megjelenése óta 2017 volt az első olyan esztendő a nemzetközi piacon, amikor a gyártók már nem tudtak több terméket rásózni a vásárlókra az előző évi mennyiségnél. Az International Data Corporation (IDC) piackutató szerint tavaly világszerte 1,47 milliárd okosmobil talált új vevőre, ami 2016-hoz képest egymillióval kevesebb.

Sokáig úgy tűnt, hogy ha nem is jelentősen, de 2017-ben is nőnek az eladások. Az utolsó negyedév (a karácsonyi ünnepi szezon ellenére is) azonban sokkal rosszabbul sikerült az előzetes várakozásoknál. A gyártók bosszúságára 27 millióval kevesebb készülék fogyott, mint 2016 azonos időszakában.

Az IDC ezt azzal magyarázza, hogy az okostelefonokba nem került be annyi újítás, ami miatt a felhasználók hajlandóak lettek volna kifizetni értük a borsos árat.

A lehangoló év végi eredmények miatt az Apple szomorkodhatott a legkevésbé. Bár a 2016 októbere és decembere vége közötti periódussal összevetve 2017 utolsó három hónapjában egymillióval kevesebb iPhone-t adott el, esetében a visszaesés jócskán elmaradt a teljes piacra jellemző csökkenés mértékénél.

Ennek köszönhetően egy picit még a piaci részesedését is növelni tudta ebben az időszakban, hajszálnyival megelőzve így (de csak a negyedik negyedévben) a fő rivális Samsungot. Mindazonáltal 2017 egészében még mindig a dél-koreai gyártó értékesítette a legtöbb okostelefont a világon, csaknem 317,3 milliót, ami majdnem 6 millióval (1,9 százalékkal) haladja meg az egy évvel korábbi eladásait.

Éves szinten javított az Apple is. Második helyezett cégként azonban mindössze 0,2 százalékkal szárnyalta túl a 2016-os eredményét. A hajszálnyi javulás 400 ezer készüléket jelent, vagyis – 2016-al összevetve – ennyivel több okostelefonját vették meg 2017-ben. Összesen egyébként 215,8 millió darabot.

A Samsungot és az Apple-t követő három kínai gyártó sokkal sikeresebbnek bizonyult az értékesítés növelésében. A globális piac harmadik legnagyobb szereplőjeként a Huawei ugyanis 153,1 millió készüléket adott el (éves összehasonlításban ez 9,9 százalék emelkedést jelent), a negyedik OPPO 111,8 milliót (12 százalék), az ötödik Xiaomi pedig 92,4 milliót (74,5 százalék).

Mindez azt is jelenti, hogy 2017-ben ez az öt, a legnagyobbak közé tartozó cég, a kisebb gyártók rovására terjeszkedett. A Samsung globális piaci részesedése tavaly 21,6 százalék volt, az Apple 14, 7 százalékot birtokolt, a Huawei 10,4-et, az OPPO 7,6-ot, a Xiaomi pedig 6,3 százalékot. Az öt gyártó együttesen így már a piac 60,6 százalékát vonta ellenőrzése alá, szemben a 2016. évi 55 százalékkal.

A térhódítás jórészt a három kínai vállalat érdeme, amelyek immár nemcsak a hazai vásárlókra összpontosítanak, hanem a sikeres külföldi terjeszkedésre is. Otthon ugyanis „befagyott” a kereslet, sőt tavaly (először) már visszaestek az okostelefon-eladások is, ráadásul 4 százalékkal.

Ez nagyon kellemetlenül érinti azokat a gyártókat, amelyek eddig főként a belső fogyasztásra alapozták üzletpolitikájukat. Az érintett cégek abból indultak ki, hogy az évtized eleje óta tartó élénk(ülő) kereslet egy ideig még töretlen marad Kínában. Annak ellenére is, hogy az utóbbi évek eredményei már jócskán elmaradtak a 2011-es rekord mögött, amikor az értékesítések csaknem 150 százalékkal emelkedtek 2010-hez képest, amely 104 százalékos növekedésével szintén a kiemelkedő eredményeiről ismert esztendők közé tartozik. Rendkívül sikeres volt 2012 is, mivel a kínaiak akkor 129 százalékkal több okostelefont szereztek be, mint az előző évben.