2024. április 23., kedd

Szerbiában évente háromszáz gyermek betegedik meg rákban

Szerbiában a szakorvosok évente valamivel több mint 300 esetben állapítják meg a rák valamely fajtáját gyermekeknél, és 50 gyermek hal bele ebbe a betegségbe – közölte a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet.

Február 15-e, a rákbeteg gyermekek nemzetközi napja kapcsán az intézet hangsúlyozza: az a cél, hogy felhívják a szülők, a gyerekek és a szélesebb társadalmi közösség figyelmét arra, hogyan ismerhetők fel a rák megjelenésének előjelei és tünetei, valamint hogy ilyen esetben azonnal orvosi segítséget kell kérniük.

Világszerte évente több mint 160 ezer gyermek betegszik meg rákban, ebből több mint 90 ezren belehalnak a gyilkos kórba. Szerbia első helyen áll a rákbeteg gyermekek számának tekintetében: az összes rákos megbetegedés 0,7 százalékát gyermekeknél diagnosztizálják. Európában ez az arány 0,4 százalék, világviszonylatban pedig 1 százalék. A jó gyógyítási eredmények ellenére a rák még a fejlett országokban is a második halálok (a sérülések után) a 14 évesnél fiatalabb gyermekek körében – közölte a Batut intézet.

A gyermekeknél a leggyakoribb rákos megbetegedések a leukémia, az agytumor és a limfóma.