2024. április 20., szombat

Huligánok tomboltak a Limáni parkban

A hétvégén a primitivizmus újabb megnyilvánulásának lehettünk tanúi Újvidéken, a Limáni parkban több mint 10 padot rongáltak meg eddig ismeretlen tettesek.

A Városi Kertészet felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben arra kéri az újvidékieket, hogy közösen őrizzék civilizációs értékeiket (Ótos András felvétele)

A Városi Kertészet felhívást intézett a polgárokhoz, amelyben arra kéri az újvidékieket, hogy közösen őrizzék civilizációs értékeiket (Ótos András felvétele)

Ivan Nožinić, a Városi Kertészet sajtófelelőse elmondta, újabb garázdálkodás történt a Limáni parkban, a huligánok ezúttal a padokat verték szét, amelyeket a közvállalat szolgálata majd hamarosan megjavít.

– A Limáni park területén található ingóságok karbantartásáért a közelmúltig a Lisje közvállalat volt megbízva, de mivel lejárt a szerződésük az újvidéki önkormányzattal, ezért újabb versenypályázatot kell kiírni annak érdekében, hogy kiválasszák az új karbantartót. Ezért a Városi Kertészet megbízást adott a közvállalat asztalosműhelyében dolgozóknak, hogy ha módjukban áll, javítsák meg a megrongált padokat. Amint a versenypályázaton kiválasztják az új karbantartót, megoldódik majd a park ingóságainak a kérdése – magyarázta Nožinić a 021.rs hírportálnak. Elmondása szerint nem ez volt az első eset, hogy huligánok garázdálkodnak a Limáni parkban.

– Az újvidéki parkok sajnos gyakran a primitivizmus megnyilvánulásának a helyszínei. Két-három évvel ezelőtt egymás után többször is ellopták innen a szemeteskannákat. A garázdálkodók a kismamáknak épített szoptatóházikót is több alkalommal megrongálták. A biztonsági szolgálatot csak a Városi Kertészet Stefan despota sugárúti hangárokban lévő munkagépek őrzésével bízták meg. Fontos lenne, hogy a rendőrséggel és az újvidéki önkormányzattal sürgősen megoldást találjunk a parkok közbiztonságának megszilárdítására – mondta a Városi Kertészet sajtószóvivője.

Emlékeztetőül, kb. tíz évvel ezelőtt gyakran megtörtént, hogy a Limáni park közterületét harci kutyák kiképzésére használták, a fákról vérebek csüngtek. Az is előfordult az elmúlt időszakban, hogy furcsán öltözött emberek jöttek nagy traktorokkal, és nagy motorfűrészekkel próbálták kivágni az öreg nyárfákat, a park állandó látogatói azonban ellenálltak, így csak a kisebb fákat vihették haza tűzrevalónak. Ezáltal is azonban mély sebeket ejtettek a saját szennyes levegőjében fuldokló város környezetvédő szellemiségén.