2024. március 29., péntek
TÖRÖKKANIZSAI VÁLASZTÁSOK

Csak a VMSZ és a haladók a színtéren

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartottak Törökkanizsán és a községhez tartozó falvakban. A törökkanizsai helyi közösségben hét tanácstagot választottak meg.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A választópolgárok két listára – a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt által támogatottra – adhatták le a szavazatukat. A Gyorsabb, erősebb, jobb Törökkanizsa – SZHP-listára 1288 polgár szavazott, ami négy mandátumot jelent, a VMSZ – Orosz Urbán Csilla elnevezésű listára két szavazat híján ezren voksoltak, ami a törökkanizsai magyarok számára három helyet biztosít a helyi közösség tanácsában. A VMSZ szereplése kiemelkedően jól sikerült, hiszen az előző helyi közösségi választáshoz képest vasárnap 300-zal több szavazatot kaptak a magyar párt által támogatott jelöltek.

Oroszlámoson az SZHP listájára 452-en adták le szavazatukat (négy mandátum), míg a VMSZ – Csejtei Dezső lista 190 szavazatot kapott, 46 százalékkal többet, mint négy éve, de ennyi voks a jelenlegi körülmények között egy mandátumra lesz elég. Szerbkeresztúron az SZHP által támogatott lista 386 szavazatot kapott (négy mandátum), míg az Öt biztos szavazat nevű polgári csoport 111 szavazattal egy mandátumot szerzett a helyi közösség tanácsában. Gyálán egyedül az SZHP által támogatott jelöltek szerepeltek, így 255 szavazattal ez a lista vitte el mind az öt mandátumot.

A Majdány-Rábé helyi közösségben viszont egyedül a VMSZ által támogatott lista készült, amely 120 szavazatot kapott (öt mandátum), 25 százalékkal többet, mint az előző választás alkalmával. A két kis határ menti falut tömörítő helyi közösségben már kétszáznál is kevesebb választópolgárt tartanak nyilván, fogyatkozik a lakosság száma. Ennek tükrében a részvételi arány kimagaslóan jó. A választás előtt néhány önjelölt bajkeverő megpróbált községen kívüli segítséggel még egy jelöltlistát állítani, találtak is öt embert, akiket tíz-tíz aláírással már jelöltlistára tudtak tenni, de a községi önkormányzat intervenciójára ezt a listát a választások előtt visszavonták.

A község polgármestere, Radovan Uverić a helyi közösségi választásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy a választópolgárok korrekten viszonyultak a voksoláshoz, nem történt semmiféle rendzavarás. Külön köszönetet mondott a törökkanizsai rendőrállomás dolgozóinak a sokoldalú segítségért. Az SZHP a Majdány-Rábé helyi közösséget kivéve minden helyi közösségben megszerezte a többséget.

A választások eredményével elégedett Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke is:

– A választás eredményei alátámasztják, hogy Törökkanizsa községben két életképes párt, a VMSZ és az SZHP létezik és dolgozik. Az elkövetkező időszakban is együtt fogunk működni. Továbbra is közös erővel fogunk dolgozni a polgárok problémáinak minél hatékonyabb megoldásán. Sok még a megoldásra váró feladat, külön figyelmet kell szentelnünk a falusi helyi közösségeknek, amelyeket nem szabad elhanyagolni – mondta Újhely.