2024. április 19., péntek

Olcsóbb a horgászengedély

Az idei évtől a sporthorgászoknak kevesebbet kell fizetniük az éves horgászengedély kiváltásáért. Az eddigi Palics-Kőrös-Ludas horgászterületet ugyanis két részre osztották, és annak, aki csak az egyik területen szándékozik horgászni, mindössze arra a területre kell kiváltania az engedélyt, ezért 2000 dinárt kell fizetnie, ugyanakkor ha mindkét területen szeretne horgászni, a két horgászengedély 4000 dinárba kerül az eddigi 5000 helyett.

Vinkó Tamással, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársával a horgászokra vonatkozó előírásokról beszélgettünk.

A Palics természeti park II. mederszakasza védett terület és horgászterület (Fotó: Gergely Árpád)

A Palics természeti park II. mederszakasza védett terület és horgászterület (Fotó: Gergely Árpád)

– A Palicsi Természetvédelmi Parkhoz a Palics, míg a Ludasi-tó speciális természeti rezervátumhoz a Ludas horgászterület tartozik, ez utóbbi felöleli a Kőrös eret is. Egy 2014. évi jogszabály értelmében a természetvédelmi terület kezelőinek meg kellett hirdetniük a hatáskörükbe tartozó horgászterületeket. A horgászok általában csak az egyik területen pecáznak, így az eddigi 5 ezer helyett az idén csupán 2 ezer dinárt kell fizetniük, de azoknak is jelentős megtakarítást jelent ez az új ár, akik mindkét területre váltják ki a horgászengedélyt. Sajnos továbbra sincs kedvezmény nyugdíjasoknak, vagy más egyéb csoportoknak, ugyanis az árakat és a feltételeket a törvényhozó szabja meg. Jelenleg természetvédelmi területre kiváltott horgászengedély esetében nincs lehetőség kedvezményre. A nem védett területeken egy általános engedély van, erre vonatkozóan vannak különféle kedvezmények, de ezek nem vonatkoztathatók a hatáskörünkbe tartozó két horgászterületre. A napi jegy ára minden területen ezer dinár, míg a többnapos jegy, amely legtöbb hét napig érvényes 2 ezer dinárba kerül, mindkét jegyárnál kedvezményesebb az éves horgászengedély kiváltása – mondta Vinkó Tamás.

Vinkó Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

Vinkó Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

A napi jegyek horgászás alkalmával a helyszínen az ellenőröknél is kiválthatóak. Mint beszélgetőtársunk elmondta, külföldi sporthorgászok is szeretik tavainkat, ők főként versenyekre jönnek. Az elmúlt évben 12 horgászversenyt szerveztek a sporthorgász-egyesületek, a versenyeken a szervező kötelessége és felelőssége, hogy minden résztvevőnek rendelkeznie kell érvényes havi vagy napi engedéllyel az illető horgászterületre vonatkozóan.

Horgászengedélyek (Fotó: Gergely Árpád)

Horgászengedélyek (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy engedély tulajdonosa legfeljebb három horgászbottal horgászhat. A legtöbb halfajta 30–40 centiméter hosszúság alatt nem halászható. A napi maximálisan engedélyezett kifogható halmennyiség az őshonos fajoknál (süllő, harcsa, csuka, dévérek) 5 kilogramm, az invazív fajok, mint az ezüstkárász vagy a naphal esetében korlátlan mennyiségben lehet horgászni, sőt az említett két faj példányait, ha horogra akadnak, tilos visszadobni a vízbe. Éjszakai horgászat nem engedélyezett, természetesen kivételt képez, ha a versenyszervezők ezt külön kérelmezik. A horgászengedélyek mellékleteként szerepel egy kis könyvecske, ahová a sporthorgászoknak be kell vezetniük a kifogott halfajta megnevezését, a mennyiséget, majd a következő évben az új engedély kiváltásánál ezt át kell adniuk – mondta a szakember.

A Palics-Ludas csatorna is közkedvelt helye a pecásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

A Palics-Ludas csatorna is közkedvelt helye a pecásoknak (Fotó: Gergely Árpád)

– A törvény értelmében a horgászterület programjának összhangban kell lennie a védett terület kezelési programjával. Az idei évtől sokkal több lett az adminisztráció, ugyanakkor a felügyelőknek is két horgászterületet kell ellenőrizniük. Az ellenőröknek, akik hatósági személy hatáskörével vannak felruházva, a törvény értelmében a horgászok kötelesek bemutatni engedélyüket, személyes okmányaikat, sőt az autójukat is átnézhetik a halőrök. Minden, a halőrök irányában tanúsított ellenállás szabálysértési feljelentést, majd ezt követően bírósági eljárást von maga után, akárcsak a már említett szabályok megszegése – mondta Vinkó Tamás. Hozzátette: – Az idei évben el kell készítenünk a tízéves kezelési programot az említett horgászterületekre vonatkozólag, a hatékonyság érdekében különböző fórumokat szeretnénk szervezni, ahol a sporthorgászokkal tudnánk megvitatni igényeiket, véleményüket. Az említett programban a halasítás is szerepel, ennek érdekében ideiglenes vagy részleges horgászási tilalom bevezetése vagy mennyiségi korlátozás is esedékes, sőt az ívóhelyeken és telelőhelyeken a horgászás teljes betiltása is. Ezeket az intézkedéseket a Palics-Ludas Közvállalat honlapján (www.palic-ludas.rs), a médiában és fórumokon kihirdetjük.

Az éves horgászengedélyek kiválthatók a sporthorgász-egyesületekben, sporthorgász-felszerelés szaküzletekben, valamint a Palics-Ludas Közvállalatban, Palicson, a Kanizsai-út 17/A-ban munkanapokon 8-tól 14 óráig.