2024. április 19., péntek

Gyermek születik – Család születik

Ezzel a címmel tartott a magyarkanizsai Ifjúsági Otthon klubtermében beszélgetős délelőttöt a Baba-mama Klub. A februári klubtalálkozó vendége Puroszné Nagy Magdolna dúla, perinatális szaktanácsadó és szülésfelkészítő volt, nem mellesleg négy gyermek édesanyja.

A helyiségben összegyűlt leendő és gyakorló anyukák amellett, hogy meghallgathatták a szakember előadását, tapasztalatot cserélhettek, és feltehették az őket leginkább foglalkoztató kérdéseiket a témában, emellett minden kételyükre és bizonytalanságukra is megnyugtató választ kaphattak a kellemes, feszengésmentes környezetben.

Az előadó magáról a következőket vallja:

– 2007-ben kanyarodott az életem a szülés és az akörüli időszak felé: egy dúlaképzés elvégzése után elkezdtem édesanyákat kísérni, lelki-érzelmi támaszt nyújtva a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt, majd kismamamasszázst tanultam, és egyre nagyobb vágyat éreztem, hogy ez irányban tanuljak tovább. 2014-ben szülésfelkészítő oktatói képzést végeztem, amely az élettani, normális szülésre és hangsúlyosan a lelki-mentális felkészülésre fókuszál, azóta rendszeresen tartok kiscsoportos szülésfelkészítő tréningeket. 2016-ban fejeztem be az ELTE PPK perinatális szaktanácsadó szakát, melynek révén segítő beszélgetéseket tartok minden szülést-születést érintő témában, a fogantatásra való készüléstől a várandósságon, a szülésen és a gyermekágyas időszakon át egészen a kisgyermekes létig. A leggyakoribb témák, amelyekkel megkeresnek: szülésélmény feldolgozása, veszteségélmény, termékenységi nehezítettség, várandósság alatti félelmek.

A szombat délelőtti előadásban, amely tulajdonképpen egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetéssé alakult, elsősorban a szüléstől való félelmet próbálta az előadó feloldani, mert, mint mondta, a sok negatív tapasztalat miatt sok nőnek úgy él a fejében a dolog, hogy valami borzasztó, amin legjobb lenne gyorsan túlesni, viszont csak ezután kezdődnek az igazi megmérettetések. Ekkor szembesülnek az anyukák azzal, hogy mennyi mindent nem tudnak.

– Egy gyermek érkezése a családba természetesen nemcsak az anyát érinti, hanem mindenkit megmozgat. Egy első baba jövetelekor nem könnyű megtalálni a helyeket az apa-anya szerepben.

Az előadó kitért arra, hogy a legtöbb válás Magyarországon a kisgyermekes családokban van, ami azt mutatja, hogy sok pár nem tudott megbirkózni az új helyzetek nehézségeivel, ezért is fontos, hogy igazán felkészülten vállaljanak gyermeket a párok.

Beszélt a szoptatásról, annak fontosságáról is. A leendő anyukákat az is foglalkoztatta, hogy míg az anyaországban évekig otthon maradhatnak az anyukák, nálunk csak 11 hónapig, megosztották egymással tapasztalataikat az alvás/altatás témában, valamint arra is kitértek, hogy a generációs problémákat is át lehet hidalni, hiszen a nagymamák amellett, hogy besegítenek, sokszor rá akarják erőltetni meglátásaikat a fiatal anyukákra. A magzattal való kommunikációról is esett szó, ami a szaktanácsadó szerint nagyon lényeges.

Február 16-án Kerekítő Mondókás móka és Bábos torna lesz Magyarkanizsán, szintén az Ifjúsági Otthonban délután öttől, ahová várják a legkisebbeket és kísérőiket.