2024. április 19., péntek

Második bosnyák tornagyőztes

Noha boszniai születésű vagy származású több híres teniszező, például Marin Čilić, Ivan Ljubičić, Bernard Tomić és Andrea Petković, a bosnyák tenisznek nincs nagy múltja. Annál szebb képet mutat a jelene, s lehetséges, hogy a jövő is fényes lesz. Ezt Damir Džumhur tavalyi szentpétervári, majd moszkvai tornagyőzelmei vetítették elő, vasárnaptól pedig e listán a szarajevói játékos már nincs egyedül, hisz Szófiában csatlakozott hozzá egy másik honfitársa, a 26 éves Mirza Bašić, aki selejtezősként nyert 250-es rangú tornát a bolgár fővárosban, többek között Philipp Kohlschreiber és Stan Wawrinka legyőzése révén. Bašić a döntőben 19 ászt ütött, és a szintén először döntős román Marius Copilt is felülmúlta, amivel 52 helyet javított a ranglistán, és feltört a 77. pozícióra.

Nem volt jó hetük a szerbiai teniszezőknek, hisz zömmel egy keveset visszaestek, s Novak Đoković most 14., Dušan Lajović 88., Györe László pedig 90. Csak Nikola Milojević javított 12 helyet, és Miomir Kecmanović 15-öt, így előbb most 170., utóbbi pedig rövid pályafutása legjobbját jelentő 179. A magyarok közül csak a 19 éves Valkusz Máté javított, aki 93 helyet haladt, és ötödik magyarként a 735. pozíciót foglalja el.

Különösebb meglepetések nélkül zajlott le a Fed-kupa 1. fordulója, amelyből érdemes megemlíteni, hogy Venus Williams lejátszotta 1000. profi meccsét, és a holland lányok ellen párosban újra pályán volt Serena Williams, de keveset mutatott. A Világcsoport I.-ben április 21-én és 22-én Németország–Csehország és Franciaország–USA lesz az elődöntő párosítása. A minősítőben Fehéroroszország, Svájc, Belgium, Hollandia, Szlovákia, Ausztrália, Románia és Olaszország jutott be a mai sorsolásba, míg a 16-ban maradásért Oroszország, Ukrajna, Kanada, Spanyolország és a zónanyertes Lettország, Nagy-Britannia, Japán és Paraguay között alakul ki négy pár.