2021. október 27., szerda

Második bosnyák tornagyőztes

Mirza Bašić értékes skalpokat gyűjtött be Szófiában
Mirza Bašić értékes skalpokat gyűjtött be Szófiában

Noha boszniai születésű vagy származású több híres teniszező, például Marin Čilić, Ivan Ljubičić, Bernard Tomić és Andrea Petković, a bosnyák tenisznek nincs nagy múltja. Annál szebb képet mutat a jelene, s lehetséges, hogy a jövő is fényes lesz. Ezt Damir Džumhur tavalyi szentpétervári, majd moszkvai tornagyőzelmei vetítették elő, vasárnaptól pedig e listán a szarajevói játékos már nincs egyedül, hisz Szófiában csatlakozott hozzá egy másik honfitársa, a 26 éves Mirza Bašić, aki selejtezősként nyert 250-es rangú tornát a bolgár fővárosban, többek között Philipp Kohlschreiber és Stan Wawrinka legyőzése révén. Bašić a döntőben 19 ászt ütött, és a szintén először döntős román Marius Copilt is felülmúlta, amivel 52 helyet javított a ranglistán, és feltört a 77. pozícióra.

Nem volt jó hetük a szerbiai teniszezőknek, hisz zömmel egy keveset visszaestek, s Novak Đoković most 14., Dušan Lajović 88., Györe László pedig 90. Csak Nikola Milojević javított 12 helyet, és Miomir Kecmanović 15-öt, így előbb most 170., utóbbi pedig rövid pályafutása legjobbját jelentő 179. A magyarok közül csak a 19 éves Valkusz Máté javított, aki 93 helyet haladt, és ötödik magyarként a 735. pozíciót foglalja el.

Különösebb meglepetések nélkül zajlott le a Fed-kupa 1. fordulója, amelyből érdemes megemlíteni, hogy Venus Williams lejátszotta 1000. profi meccsét, és a holland lányok ellen párosban újra pályán volt Serena Williams, de keveset mutatott. A Világcsoport I.-ben április 21-én és 22-én Németország–Csehország és Franciaország–USA lesz az elődöntő párosítása. A minősítőben Fehéroroszország, Svájc, Belgium, Hollandia, Szlovákia, Ausztrália, Románia és Olaszország jutott be a mai sorsolásba, míg a 16-ban maradásért Oroszország, Ukrajna, Kanada, Spanyolország és a zónanyertes Lettország, Nagy-Britannia, Japán és Paraguay között alakul ki négy pár.