2024. április 19., péntek
EURÓPAI KUPAPOROND

Allegri: A Tottenhamet nem szabad lebecsülni!

Massimiliano Allegri (Fotó: Beta/AP)

Massimiliano Allegri újra nagy kihívás előtt (Fotó: Beta/AP)

Komoly kihívásnak tartja a nyolcaddöntőt Massimiliano Allegri, a 2017-es Bajnokok Ligája-döntős Juventus trénere, aki csapatával a Tottenhamet fogadja az idei kiírás egyik első odavágóján. A Zebrák a második helyet tudták megszerezni a Barcelona mögött a D csoportban, ezért kényszerülnek majd angol földön kivívni a továbbjutást – nagy fegyvertény, hogy a Spurs a Real Madrid–Dortmund csoportot tudta megnyerni.

Nagyon nehéz dolgunk lesz a BL-ben, ha be szeretnénk jutni a következő körbe. A Tottenhamet általában lebecsülik, pedig erősek mind fizikális, mind technikai értelemben. Sokan arról beszélnek, hogy a tavalyi év után idén is sétagalopp lesz az utunk a döntőig, de erről szó sincs. 50-50 százalék esélyt adok a feleknek” – fogalmazott a respekt hangján Allegri, rámutatva, a BL általános minősége is javult, ezért minden egyes mérkőzés nehezebb lett. „Próbálok két lábbal a földön maradni, de sajnos egyesek talán túl magabiztosak” – bírálta a mester a túlfűtött optimistákat a csapat körül.

Maurizio Pochettino, a Spurs argentin trénere szerint a Tottenham nem változtat a játékstílusán. A londoni fehérek a BL-ben eddig a gyors kontratámadásokra alapoztak – a Dortmund ellen például mindkétszer 35% körül mozgott csak a labdatartásuk –, az angol élvonalban azonban általában domináns szerepet vállalnak fel. A tervem, hogy ugyanúgy játszunk, mint eddig. Bátornak, ugyanakkor okosnak kell lennünk, hiszen a Juventus Európa egyik legnagyobb csapata. Időnként fontos, hogy a sok változtatás helyett a megszokott és bevált formákat, módszereket alkalmazzuk” – magyarázta az argentin, majd felhívta a figyelmet a Juventus játékosainak hatalmas európai tapasztalatára. Nekünk nincs meg ez a hátterünk, de van hitünk, önbizalmunk, és készek vagyunk rá, hogy versenyképes focit mutassunk” – fejezte be optimistán Pochettino.

Guardiola óvatosságra int

A másik keddi összecsapáson a svájci bajnok Basel otthonába a Premier League toronymagas éllovasa, a Manchester City látogat. Pep Guardiola csapata természetesen hatalmas favoritnak számít, a spanyol stratéga azonban arra figyelmeztet, tavaly is meggyűlt a bajuk a legjobb tizenhat között: „Hat gólt szereztünk, mégis kiestünk” – utalt a szakember a Monaco elleni párharcra, amelynek keretében otthon bravúros 5:3-ra győztek, idegenben azonban 3:1-es vereséget szenvedtek, és a hercegségi csapat, több idegenbeli góllal, kiejtette őket.

Guardiola mestert nem csak a múlt kísértheti, hiszen játékosállományának állapota is messze van a tökéletestől. Elsősorban a védelmi vonal számít meggyengültnek, hiszen a nemrég lezárult átigazolási szezonban érkezett Aymeric Laporte eddig csak kétszer húzta fel a városiak mezét, John Stones, Benjamin Mendy és Fabian Delph pedig egyaránt sérüléssel küzd. A City ennek megfelelően 2018-ban csak kétszer tartotta üresen a portát, s leginkább a több szerzett góllal nyerte meg a meccseit. A svájci gárdával azonban korántsem lesz egyszerű dolga Agüeróéknak – a csoportmeccsek során a Manchester United például egyszer sem tudott betalálni a Basel kapujába.

Nagyot álmodik a Zvezda

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata értelmében nem játszhat két azonos városbeli csapat egy városban egyazon napon európai mérkőzést, ez az oka, hogy a Crvena zvezda – amely a csapatkoefficiensek alapján alulmaradt a Partizannal szemben – kedden kényszerül lejátszani az Európa-ligában a tizenhatba kerülésért vívott párharc odavágóját a CSZKA Moszkva ellen. Az orosz fél a második számú európai torna egyik favoritjának számít, 2005-ös bajnoka a sorozatnak, de Vladan Milojević tanítványai már bőven bizonyították a szezonban, hogy képesek a meglepetésre – ilyen volt a pontszerzés az Arsenal ellen Londonban, vagy önmagában a tény, hogy megelőzték a csoportkörben a bundesligás Kölnt.

Milojević edző a meccset beharangozó sajtótájékoztatón büszkén utalt rá, hogy 25 év után ismét európai tavaszt ért meg csapata: Végre eljött ez a pillanat is, tavasszal játszhatunk, ráadásul a CSZKA ellen. Nagy pillanat ez. Remélem, a lelátókról érkező buzdítás megfélemlíti az ellenfelet, minket pedig erővel tölt fel. Ezen a szinten már igazi európai nagyok játszanak” – nyilatkozta a fiatal sikeredző, hozzátéve, az esélyes szerepét természetesen át kell engedniük az oroszoknak. Az egyetlen, amit garantálni tudok, hogy mindent ki fogunk adni magunkból ezen a két mérkőzésen.”