2024. április 25., csütörtök
4. Magyar Filmhét

Selejtező után, jöhetnek a nyertesek

Díjra esélyes a temerini születésű Petrik Andrea és a horgosi származású Kovács Lehel

Vasárnap este az utolsó film levetítésével és a Magyar Filmakadémia döntésének nyilvánosságra hozatalával lezárult a február 8–11. között a budapesti Corvin moziban megrendezett 4. Magyar Filmhét. Öt kategóriában 131 film versenyzett négy napon át. A seregszemlére a filmkészítők a 2017 folyamán Magyarországon a mozikban és a televízióban sugárzott és jeles nemzetközi filmfesztiválokon részt vett alkotásokat nevezhették be. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött az idei jelöltekről, hogy a 23 különböző kategóriából melyik, illetve ki lesz az az 5-5 alkotás és alkotó, amelyek közül kiválasztják a 3. Magyar Filmdíjra jogosultat.

A titkos szavazás eredményét közzétéve napvilágra került, hogy a legjobb játékfilm kategóriában a következők küzdenek a Magyar Filmdíjért: az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről. A tévéfilmek közül négy alkotás verseng: az Árulók, a Csandra szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás. A dokumentumfilmek közül a jelöltek: az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt. A legjobb kisjátékfilm kategóriában a jelöltek között van: AKockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek, míg az animációs filmek közül a következők: A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komiszkislány naplója – Mr. Barnum cirkusza, a Janó Manóés az elveszett harmatcseppek, és a WireLess.

A felsorolt öt műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában osztanak majd ki díjat. Ezek: rendező, női és férfi főszerelő, női és férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet, látvány, jelmeztervező, smink-,fodrász-, maszk-mester, és hangmester. A jelöltek közül a legjobb rendezői díj várományosa a következők közül kerül ki: Antal Nimród, Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél, Török Ferenc és Vranik Roland. A legjobb női főszereplő jelöltjei: Balsai Móni, Borbély Alexandra, Máhr Ági, Petrik Andrea és Tóth Ildikó, a legjobb férfi főszereplői díjra jelöltek: Jéger Zsombor, Morcsányi Géza, Nagy Ervin, Rudolf Péter és Terhes Sándor. A női mellékszereplő elismerésért verseng: Békés Itala, Kováts Adél, Nagy Mari, Tenki Réka és Trokán Anna. A legjobb férfi mellékszereplő várományosai: Jordán Tamás, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Mészáros Máté és Znamenák István.

A Magyar Filmakadémia tagjai újra elbírálják a továbbjutott öt-öt alkotás és alkotó közül, hogy melyik lesz a legjobb, ezúttal is titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről. A díjátadó gálát március 11-én a Vígszínházban rendezik meg Budapesten, és ott derül ki, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik a 23 kategóriában kiosztandó Magyar Filmdíjat tudhatják majd magukénak.