2024. március 28., csütörtök

Kim Dzsong Un elégedetten szólt küldöttsége dél-koreai látogatásáról

Elégedetten szólt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a téli olimpia alkalmából Dél-Koreába menesztett küldöttségének látogatásáról - adta hírül kedden az észak-koreai média.

A kommunista diktátor szavai szerint fontos elősegíteni "a megbékélés és párbeszéd meleg légkörét". Kim elégedetten szólt arról, ahogy a házigazdák igyekeztek kiemelt fontosságúként kezelni a 22 fős politikai küldöttség háromnapos látogatását, és hálás a dél-koreai "őszinte erőfeszítésekért".
Az észak-koreai média közlése szerint Kim Dzsong Un "fontos parancsokat" adott lehetséges intézkedésekre a megbékélés és párbeszéd légkörének fenntartása végett. Hogy pontosan mik ezek, azt nem részletezte a kommunista ország sajtója.
Az északi küldöttség pénteken érkezett a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitójára az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Nam névleges államfő irányításával. Kim Jo Dzsong különmegbízotti minőségében meghívót adott át bátyja nevében a dél-koreai elnöknek, Mun Dzse Innek. Kim Dzsong Un azt kérte Muntól, hogy mielőbb látogasson el Phenjanba. A dél-koreai vezető azt válaszolta: reméli, hogy hamarosan megteremtik a látogatás feltételeit, egyúttal párbeszédet szorgalmazott Észak-Korea és az Egyesült Államok között.
Kim Jo Dzsong eddig az egyetlen a kommunista Észak-Koreát alapító és irányító Kim-család tagjai közül, aki felkereste Dél-Koreát az 1950-53-as koreai háború óta.
Elemzők úgy vélik, hogy a korábbinál jóval békülékenyebb északi hangnem célja a nemzetközi szankciók, valamint a dél-koreai-amerikai szövetség meggyengítése lehet. Szakértők óva intenek a hurráoptimizmustól, és hangsúlyozzák, hogy a két Korea kapcsolata csak akkor fejlődhet igazán, ha Észak-Koreai leállítja, vagy legalább visszafogja rakéta- és atomprogramját.