2024. április 25., csütörtök

Javulnak a gazdasági mutatók

Ismertették Vajdaság iparának tavalyi eredményeit

Kétszázalékos GDP-arányos gazdasági növekedést ért el Szerbia és egyben Vajdaság is a 2017-ben – jelentette be Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen a 2017. év gazdasági folyamatait és eredményeit ismertette a tartományra vonatkozóan.

Kiemelte, hogy mindez nagyon jó eredménynek számít, és elégedettek lehetünk az eddigi mutatókkal, a gazdasági növekedés tendenciája ugyanis folytatódik Vajdaságban.

A különböző ágazatokban elért eredmények tekintetében az ipari termelés növekedése az egyik legkiemelkedőbb, az egy évvel korábbi adatokhoz képest ugyanis tavaly 7,7 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A legnagyobb gazdasági növekedést a feldolgozóiparban jegyezték, a gépek és berendezések gyártásában, a vegyipari termékek, a gumi- és a műanyaggyártás területén.

Vajdaság külkereskedelmi mutatója tavaly 16,9 százalékkal jegyzett jobb eredményeket, mint egy évvel korábban. Névleges értéke meghaladta a 10 milliárd eurót – mondta Milićević. Hozzátette, hogy 2017-ben a közlekedési és szállítási szolgáltatás, valamint a vendéglátóipari és idegenforgalmi ágazat területén is növekedés tapasztalható. Ezt bizonyítja, hogy tavaly csaknem félmillió külföldi és belföldi turista látogatta meg Vajdaságot, 11,2 százalékkal több, mint az előző évben.

Az átlagbér nettó 3,6 százalékkal növekedett, a munkanélküliek száma pedig 16,4 százalékkal csökkent Vajdaságban, vagyis jelenleg 26 ezerrel kevesebb a munkanélküli a tartományban – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Milićević kiemelte, hogy az információs technológiai iparág a gazdaság egyre dominánsabb ágazatává nőtte ki magát, ezáltal a kivitel dinamikusabbá válhat Szerbiában. Az utóbbi év adatai alapján ugyanis csupán az IT-szektor exportbevétele meghaladja a 200 millió eurót.

Újvidéken jelenleg több mint 250 IT-vállalat működik – tette közzé Milićević, ezekben mintegy hatezer szakember dolgozik, vagyis a szerbiai iparág alkalmazottainak az egyharmada.

Nikola Žeželj, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, hogy rendkívül sikeres volt 2017-ben az ügynökség munkája, hiszen általa Vajdaság-szerte összesen 582 új munkahely nyílt meg.

A sajtótájékoztatón jelen volt Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke is, aki gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta a régió országaival.