2024. április 26., péntek

Érzelmi intelligencia fejlesztése sakkal

A hétvégén akkreditált tanári képzésre került sor a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában, amelynek fókuszában a sakk állt. A programot a szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola kezdeményezte, és az Aragóniai Beatrix Sakk Klub, az említett általános iskola, valamint a Magyar Nemzeti Tanács közös szervezésében valósult meg. A képzés címe Érzelmi intelligencia fejlesztése művészi sakkjáték révén volt. A program két vonalon futott.

Máté Emese előadása (Fotó: Benedek Miklós)

Máté Emese előadása (Fotó: Benedek Miklós)

Rózsa Zsombor, az Aragóniai Beatrix Sakk Klub elnöke, sakkoktató elmondása szerint előadásában a sakkban fellelhető motívumokra épülő fejlesztő programmal ismertette meg az érdeklődőket, általános iskolai tanítókat, tanárokat. A képzés célja nem az volt, hogy a tanárok megtanuljanak sakkozni, hanem olyan elemekkel ismerkedhettek meg, amelyeket alkalmazni tudnak az oktatásban. A program végső célja, hogy a résztvevők a már említett motívumokkal egy új játékot hozzanak létre.

Máté Emese, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola munkatársa foglalkozásaiban az érzelmi intelligenciával és a személyiség-központú fejlődéssel foglalkozott:

– A sakkra úgy is tekinthetünk, mint az életre. A fehér mező jelentheti a fényt, ahol otthonosan mozgunk, míg a fekete mező jelentheti azt is, ami számunkra ismeretlen, bizonytalan, esetleg félünk tőle, és fontos, hogy megtanuljuk, hogyan tudjuk az általunk ismert mezőket úgy csoportosítani, hogy át tudjuk alakítani az ismeretlen mezőinket. Ezt gyakorlati szempontból közelítjük meg, és egyénre szóló személyiségfeladatokkal dolgozunk – fogalmazott Máté Emese.

A hétvégén a háromnapos képzés első két napja zajlott le, míg a zárónapra május 19-én kerül sor a Funchesstic fesztivál keretein belül, amelynek idei jelmondata Szabad utat a tehetségnek.