2024. április 23., kedd

Milyen szakok nyíljanak?

Egy-egy szakma kiválasztása az általános iskola végén általában nem könnyű feladat, hisz ez meghatározhatja a gyerekek további fejlődését, és egész életére kihathat. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakokat kínáljanak fel nekik, amelyekkel versenyképesek tudnak lenni a munkaerőpiacon, illetve, hogy olyan alapokat kapjanak, amelyekre fel tudják építeni a gyakorlatot, és alkalomadtán képesek legyenek a további fejlődésre is. Észrevehető, hogy az oktatásunk nem tudott időben reagálni a gyors technikai fejlődésre és a munkaerőpiac változására. Emiatt egyes szakok esetében munkaerő-feleslegről, mások esetében -hiányról beszélhetünk. Utóbbi jelenség elkerülése végett fontos az oktatásunk reformja, amelynek egyik eleme az úgynevezett duális oktatás elindítása.

Bagi János és Borislav Staničkov (Fotó: Benedek Miklós)

Bagi János és Borislav Staničkov (Fotó: Benedek Miklós)

Az új oktatási modellel kapcsolatban hétfőn Szabadkán a Regionális Gazdasági Kamara helyiségeiben egy megbeszélést tartottak, amelyen részt vettek az észak-bácskai középiskolák igazgatói, illetve az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzet, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság képviselői. A rendezvény előtt megtartott sajtótájékoztatón Bagi János, a Regionális Gazdasági Kamara edukációs központjának titkára elmondta, a találkozó célja, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a 2018/2019-es tanévre való beiratkozás előkészítéséhez.

– A gazdasági kamara a cégek és a vállalkozók érdekeit képviseli, és azt szeretnénk, ha ezek hangja is hallatszana, hogy közvetítsük, melyek azok a szakok, illetve szakmák, amelyekre szükségük van, és hogy ebbe az irányba mozdítsuk elő az új beiratkozási tervezetet – fogalmazott Bagi.

A rendezvényen jelen volt Borislav Staničkov, az észak- és nyugat-bácskai oktatási körzet vezetője, aki elmondta, hogy az új tanévre való beiratkozással kapcsolatos aktivitások már decemberben elkezdődtek, hogy minél racionálisabb tervezetet állítsanak elő. Staničkov elmondása szerint már évek óta nagy problémát jelent a diákok számának csökkenése, és emiatt az iskolák kapacitása nincs teljes mértékben kihasználva.

– A mai megbeszélés alapján összeállított elsődleges terveket február végéig kell úgy átdolgoznunk, hogy minél racionálisabbak legyenek. Ebben a munkában is nagy segítségünkre lesz a gazdasági kamara, és reméljük, hogy azokat a szakokat el tudjuk ismertetni, amelyekből szükség mutatkozik – mondta Staničkov.

Mindezek mellett azt is el kell mondani, hogy a középiskolák végleges programja és a pályázatok minden valószínűség szerint március végén jelennek meg.