2024. április 18., csütörtök

A megtisztított víz paraméterei kielégítőek

Sugár György: Bármikor gond van a Palicsi-tó vízminőségével, mindig a szennyvíztisztítóra mutogatnak

A szennyvíztisztítóban lévő gépészeti elemek élettartama átlagban nyolc év, ezt követően a cseréjük elengedhetetlen, a szennyvíztisztító működésének érdekében folyamatosan szükséges a beruházási felújítás – közölte a Vízművek igazgatója a szennyvíztisztítónál hétfőn megtartott sajtótájékoztatón.

A múlt évben kétszer jelentették a szennyvíztisztító meghibásodását. A múlt év végén az Egészségvédelmi Intézet adatai alapján a Palicsi-tóban mért foszfor a megengedett mennyiség fölé emelkedett. A két információ összefüggéseiről, azaz, hogy a Palicsi-tó vize minőségének romlásában volt-e szerepe a szennyvíztisztító két alkalommal történt meghibásodásának, a média képviselőinek hétfőn Sugár György, a Vízművek igazgatója nyilatkozott.

A szennyvíztisztító berendezéseinek karbantartása elengedhetetlen (Fotó: Gergely Árpád)

A szennyvíztisztító berendezéseinek karbantartása elengedhetetlen (Fotó: Gergely Árpád)

– A Vízművek transzparensen működik, a két meghibásodást bejelentettük. A sajtótájékoztató színhelyéül azért a szennyvíztisztítót választottam, hogy mindenki személyesen meggyőződhessen a megtisztított szennyvíz minőségéről. A szennyvíztisztító biztosítani tudja, hogy a foszformennyiség ne haladja meg az 1 milligramot literenként, ami megfelel a követelményeknek, természetesen jobb lenne, ha ennél alacsonyabb lenne a foszforszint a vízben. A Palicsi-tóban a víz mennyisége viszonylag nem változik, ami változott 2017-ben, az a megtisztított víz mennyisége. A száraz időszak miatt a megtisztított víz csak 8,5 millió köbméter volt, ez nem volt elegendő, hogy a tavat tiszta vízzel felfrissítse. Olyan évet is jegyeztünk, amikor akár 14 millió köbméter vizet is megtisztított a szennyvíztisztító. Abban az esetben, ha egy tóban elosztjuk a szennyvíz és a megtisztított víz összértéket, és ha kevesebb megtisztított víz jut a tóba, akkor természetes, hogy megemelkedik a káros anyagok aránya, de hogy milyen vegyi vagy biológiai paraméterek változtak, abban nincs szerepe a szennyvíztisztítónak. A tó egy élő rendszer, amelynek minősége, állapota évszakonként változik. A tóból havonta egy alkalommal vesznek vízmintát és ezt elemzik. Mi nem kételkedünk ezekben az adatokban, viszont állandó jelenség, hogy ha gond van a víz minőségével, mindenki a víztisztítóra mutogat, én ebben látom a problémát – mondta a Vízművek igazgatója a sajtótájékoztatón.

Sugár György (Fotó: Gergely Árpád)

Sugár György (Fotó: Gergely Árpád)

Ahhoz, hogy a szennyvíztisztító a továbbiakban is megfelelően elláthassa feladatát, a Vízművek elkészítette a középtávú beruházási tervet, amely megvalósításához pénzre van szükség, ugyanis a Vízművek az operatív karbantartás költségeit fedezi (bizonyos részek újítása, cseréje), de a beruházási karbantartás költségeire nincsen saját eszköze.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A levegőbefúvók, a gázmotorok több százezer eurós befektetések, amelyeket élettartamuk lejárta után ki kell cserélni. A fenntartható és felelősségteljes üzemeltetés érdekében előre kell tervezni, nem megvárni, hogy leálljon a rendszer. Minden évben beruházási karbantartást kell végeznünk, hogy ugyanebben az állapotban fenntarthassuk a berendezéseket és biztosítani tudjuk a víz minőségét – mondta Sugár György.