2024. április 24., szerda
ÉV SPORTOLÓJA – MAGYARKANIZSA

Balázs Bettina és Nagy Szebasztián a győztes

A magyarkanizsai városháza nagytermében a községi sportszövetség díszülésén választották meg 2017 legjobb sportolóit négy korosztályban (pionír, serdülő, ifjúsági és felnőtt), klubját és edzőjét, akiket serleggel és oklevéllel jutalmaztak. A díszülést Vranić Váradi Lívia, az önkormányzat protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott szakmunkatársa nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelent sportolókat, az edzőket, a klubok képviselőit és támogatóit, majd Borsos Csaba, a községi sportszövetség elnöke és Fejsztámer Róbert polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Vajda Fángyó, 2017 legjobb edzője (Puskás Károly felvétele)

Vajda Fángyó, 2017 legjobb edzője (Puskás Károly felvétele)

A tavalyi év legjelentősebb magyarkanizsai sporteseményei a Kanizsa-kupa nemzetközi kézilabdatorna, a nemzetközi úszó- és futómaraton, valamint a Balassa Rudolf- és a Csaba Ferenc-birkózóemléktorna. A sportszövetség külön szabályzat alapján 93 jelölt közül választotta ki a legjobbakat, akik kiválóan szerepeltek a hazai és nemzetközi versenyeken. Tavaly a község klubjai közül legeredményesebben a birkózók, a női labdarúgók, az atléták és a kajakosok szerepeltek. Az önkormányzat 2017-ben 9,5 millió dinárral támogatta a községi sportklubok munkáját, beruházásait és a sportrendezvények szervezését, míg az idén 13,5 millió dinárt irányoztak elő erre a célra. A díjakat Zoran Teslić, a magyarkanizsai községi tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja adta át az arra érdemeseknek.

A pionír lányok korosztályában az év sportolója Fábián Orsolya, a Potisje Birkózóklub tagja, serdülő korosztályos országos bajnok és országoskupa-győztes. Részt vett a serdülő-Európa- és Balkán-bajnokságon, ahol 14., illetve 5. helyet ért el.

A serdülő lányok korosztályában az év sportolói holtversenyben Marina Živković, a Partizan Atlétikaklub tagja és Sziveri Rita, a Bratstvo Kajakklub tagja. Marina országos terematlétikai és szabadtéri többtusabajnok, tagja a korosztályos országos válogatottnak. Rita kajak egyesben az országos bajnokságon harmadik lett 1000 méteren, második 5000 méteren, Vajdaság bajnokságán egyesben 1000 méteren harmadik, kajak párosban második, illetve első helyezést ért el, az országos válogatott tagjaként részt vett az olimpiai reménységek versenyén, ahol egyesben 1000 méteren a 10. helyen végzett.

– 2016-ban a pionír, tavaly a serdülő korosztályban választottak meg az év sportolójának. Az Év Sportolója díj nagy elismerése a tavalyi munkámnak és eredményeimnek. Az idén már javában folynak a terematlétikai bajnokságok, majd később a szabadtéri versenyek következnek, amelyeken szeretnék minél eredményesebben szerepelni. Fő célom az idén, hogy elérjem a megfelelő eredményt, amely alapján részt tudok venni az Európa-bajnokságon – mondta Marina Živković.

Magyarkanizsa legjobb sportolói (Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsa legjobb sportolói (Puskás Károly felvétele)

Az ifi lányok korosztályában az év sportolója Fábián Anna, a Potisje Birkózóklub tagja, országos egyéni bajnok és csapatbajnok, Balkán-bajnoki ezüstérmes.

– Kellemesen meglepődtem, nem számítottam arra, hogy én kapom meg az Év Sportolója díjat, mivel tavaly főleg az egyetemi tanulmányaimra fektettem a hangsúlyt. Ez így lesz az idén is, főleg a szabadidőmben tudok edzeni, felkészülni a versenyekre. Az idei terveim között a legfontosabb az országos bajnoki cím megvédése és az Európa-bajnokságon való eredményes szereplés – mondta Fábián Anna.

A nők korosztályában az év sportolója Balázs Bettina, a Magyarkanizsai Női Labdarúgóklub tagja és csapatkapitánya. A 2016/17-es szezont megnyerték a csapattal, és a rájátszásban kiharcolva a győzelmet, feljutottak az I. ligába, ahol Bettina a 18 mérkőzésen 24 gólt szerzett, így első lett a góllövőlistán. 2017-ben a kupában is nagy sikert ért el az együttes, mivel megnyerte a Vajdaság-kupát és bekerült az ország legjobb 16 csapata közé.

– Az elmúlt évben a Kanizsa csapata a legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy bejutott az I. ligába. Számomra nagy megtiszteltetés és elismerés, hogy megválasztottak az év sportolójának. Az, hogy én ilyen eredményt értem el, nagymértékben köszönhető a csapatnak, az edzőnek és a vezetőségnek, amely mögöttem áll, és együtt értük el ezt a szép sikert. Az őszi idényben újoncként a ligában tisztességesen helytálltunk, jó felkészüléssel a tavaszi idényben igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból, és jól szerepelni a bajnokságban – mondta Balázs Bettina.

A pionírok korosztályában az év sportolója Vrábel Áron, a Potisje Birkózóklub tagja, országos bajnok és ezüstérmes a Balkán-bajnokságon.

A serdülők korosztályában az év sportolója Losonc Szabolcs, a Potisje Birkózóklub tagja, országos bajnok és tartományi bajnok, tagja a korosztályos országos válogatottnak.

Az ifik korosztályában az év sportolója Dejan Petrović, a Potisje Birkózóklub tagja, országos bajnok és válogatottkeret-tag, a csapat legeredményesebb versenyzője volt az I. liga bajnokságában.

– Számomra az Év Sportolója díj nagyon sokat jelent, már többször reménykedtem az elnyerésében, és most sikerült megkapnom. Az idén fő célom az országos bajnoki cím megszerzése, majd jól teljesíteni az Európa- és a világbajnokságon, valamint az I. liga csapatversenyében – mondta Dejan Petrović.

A férfiak korosztályában az év sportolója Nagy Szebasztián, aki jelenleg a szabadkai Spartacus versenyzője, országos válogatott és az U23-as Európa-bajnokság bronzérmese, aki az országos válogatott edzőtáborozásán tartózkodik, ezért nem vett részt a díjkiosztó műsoron, helyette edzője vette át a díjakat.

– A Potisje birkózói a férfiaknál mind a négy korosztályban, a nőknél két-két korosztályban megkapták az Év Sportolója díjat. Ezek a díjak a tervszerű, szakmai és eredményes munkánk elismerései is egyben. Az idén is folytatjuk a munkát és az edzéseket, igyekszünk tömegesíteni, és továbbra is minél sikeresebben képviselni klubunkat a hazai és nemzetközi versenyeken – mondta Rekecki Rudolf, a Potisje Birkózóklub versenyigazgatója.

Az év edzője Vajda Fángyó, a Magyarkanizsai Női Labdarúgóklub edzője, akinek a vezetésével tavaly a magyarkanizsai lányok öt év után megnyerték a bajnokságot, a selejtezőket is sikeresen vették, így felküzdötték magukat az I. ligába, és megszerezték a Vajdaság-kupát. Vajda Fángyó a vajdasági U15-ös válogatott lánycsapat edzője is, aki rendelkezik az UEFA C és B licencével.

– Hosszú évek munkájának elismerése az Év Edzője díj, amely számomra hatalmas siker, és további lendületet ad az edzői munkámban. Az edzői pályafutásom alatt a Potisje minden korosztályos csapatának voltam az edzője. A női I. liga tavaszi idényében magasra tettük a lécet, mindenképpen a dobogós helyezés elérése a célunk, amit kitartó munkával és edzéssel akarunk elérni – mondta Vajda Fángyó.

A legsikeresebb sportegyesület a Magyarkanizsai Női Labdarúgóklub, amely veretlenül nyerte meg a II. liga bajnokságát, és a sikeres selejtező mérkőzések után bejutott az I. ligába, valamint megnyerte a tartományi kupát. 2017-ben összesen 24 hivatalos mérkőzést játszottak: 19-szer nyertek, 2 döntetlent játszottak, és mindössze 3 meccset veszítettek el. A klub rendelkezik utánpótláscsapattal, amely szintén jól veszi az akadályokat a bajnokságban, és megnyugvással tölthet el mindenkit, hogy a női labdarúgás utánpótlása biztosítva van.