A hídépítés impressziói

Zentán megnyílt Mezei Erzsébet és Suzan Uğurluçam második közös kiállítása

Máriás Endre

2018. február 12., 10:52 >> 2018. február 12., 11:59

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Mezei Erzsébet munkája

Mezei Erzsébet munkája

Impressziók II. címmel nyílt meg február elsején a Zentai Alkotóházban Mezei Erzsébet zentai grafikusművész és Suzan Uğurluçam antalyai festő, művészettörténész második közös kiállítása, amelyet a két alkotó a különböző kultúrák és az egymástól eltérő művészi világlátások közötti hídépítés jegyében hívott életre.

Mezei Erzsébet és Suzan Uğurluçam barátsága többéves múltra tekint vissza. Az első közös kiállításukat négy évvel ezelőtt, Impressziók címmel hívták életre. Annak folytatásaként született meg a mostani, Impressziók II. című tárlat.

Az első közös kiállításunk ötlete nem sokkal a megismerkedésünk után született meg, ugyanis Suzan Uğurluçam, aki annak idején Belgrádban végezte a művészettörténeti tanulmányait, éppen Adán tartózkodott a barátnőjénél, aki magával hozta Zentára, az egyik általam szervezett művésztelepre. Ezt követően Suzan meghívott Antalyába, az általa életre hívott nemzetközi képzőművészeti találkozóra, ami óriási élményt jelentett számomra, és egyszer csak kipattant a fejünkből, hogy miért ne szervezhetnénk egy olyan kiállítást, amelyen a kettőnk képeit és a kettőnk egymástól igencsak eltérő világlátását tárnánk a közönség elé. Azért adtuk a tárlatnak az Impressziók címet, mert elsősorban a benyomásainkat szerettük volna vászonra vinni, és miután egymás mellé tettük a képeinket, akkor döbbentünk rá arra, hogy azok nemcsak kiválóan megférnek egymás mellett, hanem nagyon jól ki is egészítik, sőt fel is erősítik egymást. Suzan ugyanúgy, ahogyan négy évvel ezelőtt, most is azt a világot hozta el, amelyben él, azokat a színeket, formákat, illatokat, amelyek Antalyát jellemzik. Nagyon érdekes, hogy a képei a saját környezetükben egyáltalán nem tűnnek annyira színesnek, mint itt, nálunk, ott ugyanis teljes mértékben beleillenek abba a közegbe, amely körülveszi őket. Itt viszont rendkívül színesnek hatnak, különösen az én képeim mellett, amelyek kifejezetten visszafogott színvilágot képviselnek – magyarázta lapunknak nyilatkozva Mezei Erzsébet, Suzan Uğurluçam pedig hozzátette, rendkívül inspiráló számára a zentai környezet, ezért is tér időről időre vissza a Tisza-parti településre.

Mindig csodálatos élményekkel gazdagodom Zentán, ezért is vagyok már második alkalommal itt. Szeretem ennek a térségnek a különleges hagyományait, a kultúráját, az itt élő emberek mentalitását, szeretem azt, ahogyan főznek, szeretem a magabiztosságukat. Minden, ami szép itt, Zentán, az a szívemben él, ugyanis Erzsébet és én a kultúrán, a művészeten keresztül váltunk közeli barátokká. Amikor csak lehetőségem van rá, eljövök Zentára. Ez most egy kiállítással egybekötött hivatalos itt-tartózkodás volt, amelyre immár másodízben került sor. Azért adtuk a kiállításunknak az Impressziók címet, mert a képeken az én antalyai benyomásaim és az ő zentai benyomásai láthatók. Az én képeim a mediterrán világ hangulatát tükrözik, vagyis a különleges Antalya visszatükröződései, amelynek egy napon belül akár négyféle klímája is lehet. A trópusi éghajlatnak köszönhetően például évente hét alkalommal terem a citrom. Az ember el sem tudja képzelni, mennyire gyönyörű Antalya, amely a tradícióit tekintve is igen érdekes, hiszen magában hordozza az antik világ jegyeit, valamint számos egyéb kultúra és civilizáció sajátosságait is. Ezért az én képeim is magukon viselik a meleg mediterrán jellemvonásait, valamint a tűző napot és az ott élő emberek melegségét is – fogalmazott Suzan Uğurluçam, hozzátéve, a mostani kiállítást a különböző kultúrák közötti hídépítés jegyében hívták életre, ami az ő antalyai nemzetközi képzőművészeti találkozójának is az egyik legfőbb célja.

Nagyon fontosnak tartom ezt a világban uralkodó béke, az emberek közötti barátságok és az emberi igazságok megteremtése érdekében. Ha az emberek eljönnének Zentára, ugyanúgy beleszeretnének, ahogyan én beleszerettem, és ugyanez a helyzet azokkal is, akik ellátogatnak Antalyába. Ezért kell az embereknek találkozniuk, hogy megmutassák egymásnak a saját kultúrájukat. Mindannyian hordozunk magunkban valami jót. Ezek a nemzetközi találkozók a kultúrák közötti hídépítés, valamint az emberek közötti viszonyok továbbépítése szempontjából is óriási jelentőséggel bírnak. Ezért örülök annak, hogy Mezei Erzsébet elhozta Zentát és a zentai hagyományokat Antalyába. A képeit nagyon nagyra becsülik nálunk, ahogyan őt magát is igencsak tisztelik, és mindig várják, hogy Mezei Erzsébet, a zentai magyar művésznő megérkezzen Antalyába. Azt gondolom, hogy a képzőművészek, a zenészek és általában a kultúra területén tevékenykedők nemzetközi találkozásai elengedhetetlenül fontosak a jövőnk építése szempontjából – magyarázta Suzan Uğurluçam, akivel mindebben Mezei Erzsébet is egyetértett.

Nagyon érdekes, hogy amikor a képzőművészek találkoznak, mindig azt mondjuk, milyen jó, hogy hasonlóan látják a világot. Ebben az esetben viszont éppen ennek az ellenkezője valósul meg: más-más vidékekről érkező művészek találkoznak egymással, aminek köszönhetően rendkívül sokféle megközelítésmóddal találkozhatunk, köztük olyanokkal is, amelyek esetenként igencsak távol állnak tőlünk, ez a sokszínűség és ez az eklektikusság azonban valamennyiünkre igen inspirálóan hat. Magam is rengeteg csodálatos élményt szereztem az antalyai látogatásaim során. A városban sétálgatva folyton az volt az érzésem, annyira csodálatos az, amit látok, hogy minden egyes momentumát meg kell örökítenem, és másoknak is meg kell mutatnom. Ezért tértem haza minden évben több száz fényképpel – emelte ki Mezei Erzsébet, Suzan Uğurluçam pedig hozzátette, Antalya egy olyan város, amelynek mintegy kétmillió lakosa van, akik mellett az év minden szakában rengeteg turista is tartózkodik a városban, a szálláshelyek folyamatosan tömve vannak látogatókkal, emiatt nagyon pezsgő ott az élet, sőt – ahogyan fogalmazott – nem túlzás azt állítani, hogy Antalya maga a földi paradicsom.

Az Impressziók II. című kiállítás megnyitóján Mezei Erzsébet az antalyai látogatásai során készített fényképekből is bemutatott egy válogatást, ezáltal kísérelve meg közelebb hozni a várost a zentaiakhoz, akik között a két kiállító művész egy-egy alkotását, valamint egy különleges antalyai dísztárgyat is kisorsoltak.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap