2024. április 17., szerda

A gazdaság a jövő záloga

A szerb és a horvát államfő találkozójának alkalmából üzleti fórumot szerveztek Zágrábban

A szerb államfő zágrábi delegációjával a 17 legnagyobb szerbiai vállalat képviselője is a horvát fővárosba utazott, hogy megpróbáljon kapcsolatokat építeni a horvát vállalatokkal. Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnökének elmondása szerint a szóban forgó szomszédos ország fontos kiviteli piac Szerbia számára, ezért örvendetes, hogy a két államfő találkozójának alkalmából üzleti fórumot szerveznek Zágrábban, amelyen a két ország üzletemberei körbejárhatják az együttműködés lehetőségeit. Čadež szavai szerint együttesen alapíthatnak vállalatokat, közös beruházásokat valósíthatnak meg, vagy együttesen jelenhetnek meg harmadik országok piacain. Egyebek mellett az MK Group, a Komtrejd, a Moji Brendovi, a Matijević, a Nectar, a Metalac és a Zlatiborac vállalatok képviselői vesznek részt az üzleti fórumon.

Čadež örvendetesnek tartja azt a tényt is, hogy az előzetes bejelentések értelmében Aleksandar Vučić és Kolinda Grabar Kitarović az államfői találkozó során nem a múltra, hanem a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt. Szavai szerint „a két nemzetnek az elkövetkezendőkben nem múltat kellene termelnie, hanem arra összpontosítania, hogy miként teheti gyümölcsözővé közös jövőjét”. A 17 vállalatóriás, amelynek képviselője Zágrábba utazott, összesen 120 kisebb vállalatot foglal magába, magyarázta a SZGK elnöke, hozzátéve, hogy ezek több mint 800 millió euró értékben szállítanak árut külföldre és több mint 40 ezer munkavállalót alkalmaznak.

A Szerbia és a Horvátország közötti árucsere-forgalom mostanra meghaladta az egymilliárd eurót, Szerbia több mint 550 millió euró értékben szállít árut Horvátországba, nyilatkozta a folytatásban Čadež, aki szerint Szerbiának, azaz a szerbiai vállalatoknak érdemes lenne az eddigieknél kifejezettebben beruházniuk Horvátországban. A horvát vállalatok szerbiai jelenléte kifejezettebb, ami nem meglepő, hiszen részt vettek a szerbiai magánosítás folyamatában, taglalta a SZGK elnöke.