2024. március 28., csütörtök

Télen is kerékpárnyeregben

Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés tegnap délután kerékpáros felvonulást szervezett a Kerékpárral télen a munkára (Winter Bike To Work Day) elnevezésű verseny zárónapjának alkalmából.

Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái elmondták, hogy szeretnék megmutatni azt, hogy télen, hideg időben is lehet kerékpározni.

– Ami a téli biciklizést illeti, meg kell hallgatni néhány, ezzel kapcsolatos tanácsot: úgy kell felöltöznünk, hogy ne fázzunk, de nem szabad túl vastagon sem öltözni, mert így melegünk lesz, hiszen kerékpározás közben is mozgunk. Arra is érdemes odafigyelni, hogy bringánkat kellőképpen világítsuk ki, mert télen korábban sötétedik, lámpa nélkül pedig nagyon veszélyes közlekedni! A téli időszakban sokszor vizes, hókásás az aszfalt, ezért gyakrabban kell olajozni a bicikliláncot, a gumikat nem szabad túl keményre fújni, mert nem tapadnak olyan jól az úttesthez. Ezenkívül, nem árt, ha a kerékpárnak van sárhányója és csengője is, mert biztonságosabbá teszi a közlekedést – mondták az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái.

A pénteki kerékpártúrát azért szervezték meg, mert ez volt az utolsó napja a Winter Bike To Work Day elnevezésű versenynek. Újvidék folyamatosan első helyezést ér el ezeken a versenyeken, a végeredmény tegnap későn este dőlt el. Az akcióegyüttes keretében megszervezett versenyen a résztvevők az Interneten szavazhattak, a voksolás teljesen anonim volt. A versenyben Újvidéken kívül még Denver, Stockholm, Boulder és Zágráb vett részt, ezek a városok kerültek be a döntőbe.

Jasna Žugić, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistája a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy a fiatalok örömmel vesznek részt a versenyen, a Svetozar Miletić Középiskola 59 tanulója is bejelentkezett a rendezvényre.

A kerékpárosok a Limáni parkban gyülekeztek, ott, ahol a Kritikus tömeg rendezvény résztvevői szoktak találkozni, ez a kiindulópontja a városi biciklitúrának, biciklis felvonulásoknak. Ma, szombaton délelőtt 9 órától városszerte kerékpáros-reggelivel kedveskednek a bringásoknak az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái. Szombaton, a Winter Bike To Work Day verseny győztes városa kihirdetésének napján 11 órai kezdettel a Lemi könyvtárban teázással egybekötött társalgást szerveznek kerékpárosaink számára. Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái szimbolikus ajándékokat osztanak szét a résztvevőknek.