Megjeleníteni azt, amit a szöveg nem tud

Bicskei Anikó: Az illusztráció álljon dinamikus viszonyban a szöveggel, de működjön függetlenül is

Seregély Orsolya

2018. február 10., 18:00 >> 2018. február 10., 19:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Bicskei Anikó

Bicskei Anikó

Az óbecsei származású Bicskei Anikó az Újvidéki Művészeti Akadémia grafikus szakán tanult, többek között sokszorosító grafikai eljárásokat. Szereti a nyomdafesték szagát, a Tarcal-hegységet, örömmel rajzol, szívesen kísérletezik különféle technikákkal. Jelenleg sokat foglalkozik illusztrálással, karakterdesignnal, emellett digitális technikákat is alkalmaz. Láthattuk alkotásait a Forum által kiadott könyvek lapjain is. Bicskei Anikó fiatal grafikussal a pályájáról beszélgettünk:
Mivel és hogyan kezdted el grafikusi pályádat?
– Találgatni tudok csak. Édesanyám sok gyerekkori füzetemet, összefirkált tankönyvemet megőrizte, ezek árulkodnak arról, hogy már gyerekként sokat rajzoltam, először unaloműzésként, majd oldotta a szorongásomat, később pedig megszerettem. Fejlesztettem ezt a készségemet, volt egy rövid időszak, amikor a becsei Skrabány Viktor rajziskolájába is jártam, itt próbáltam ki először a modell utáni rajzolást. Sok portrét rajzoltunk, itt szereztem meg az alaptudást. Gimnazista koromban beneveztem a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjére, ahol szabadon kifejezhettem magam, és az önbizalom mellett díjat is nyertem. Ott hittem el, és dőlt el az, hogy nekem ezt kell csinálnom.
Mindig a grafika érdekelt?
– Nem mindig, de mindig valahol ott volt. Sok dolog érdekelt, de a rajz volt a legerősebb. Szerintem aki sokat rajzol, egy idő után kialakul a saját stílusa, képi világa, ami jó esetben mindig fejlődik, alakul, változik, és egy idő után ez felismerhetővé, karakteressé válik.
Idén több könyvet is illusztráltál. Szeretsz olvasni?
– Igen, sokat dolgoztam idén, több lehetőségem volt, és szeretek csapatban dolgozni. Olvasni mindig azt szeretem, ami épp érdekel. Jelenleg Bodor Ádám novelláit olvasom, amiből a Megbocsátás című novellát tudnám kiemelni. Borges világa, a meglepő, elgondolkodtató történetek is tudják izgatni a fantáziámat. A verseket is szeretem.

Hangya

Hangya


Miben láthattuk eddig a kezed munkáját?
– Eddig három gyermekkönyvet, és a Tigrislélek című vajdasági prózaantológiát illusztráltam. Véletlenül csöppentem bele a gyerekkönyvek világába. Az első munkám Toma Viktória Szél Jankó című mesekönyve volt, amit a történet második része követett. Ezek a Forum Könyvkiadó gondozásában jelentek meg. A harmadik mesekönyv a Marti, a kiselefánt a tudomány világában című könyv, ami szintén Toma Viktória meséje, és Szórád Endre kémia szakos tanár gyakorlatai alapján készültek, a kiadója pedig a Than Fivérek Értelmiségi Kör. Érdekes volt, hogy az óbecsei bemutatón az érdeklődő gyerekek, szülők és pedagógusok néhány kémiai kísérletet is láthattak a könyvből. Legutóbb a Tigrislélek című prózagyűjteményen dolgoztam, ami több vajdasági író válogatott novellakötete. A Jó Pajtás, a Forum és a Magyar Szó közös gondozásában jelent meg, Hózsa Éva válogatásában, és Sági Varga Kinga szerkesztésében. Idén ez lett a Vajdasági Szép Magyar Könyv, tankönyvpótló és kiegészítő kiadványok kategóriában. Váratlan és megtisztelő volt ez a díj.
Hogyan illusztrálsz egy szöveget? Az, hogy maga a szöveg mennyire tetszik, kihatással van az illusztrációra? Mennyire jelenik meg a te értelmezésed a szövegről magában az illusztrációban?
– Amikor illusztrálsz egy könyvet, az sok alázattal jár, és sok csapatmunkával. Szeretem az izgalmas, kreatív embereket, így tud a csapatmunka is jó lenni. Amikor kapok egy szöveget, többször elolvasom, jó esetben olvasás közben már kialakul bennem egy  benyomás, ami már meghatározza a képi világot, formát. Ami elsőre beugrik, azt kiemelem, van, amikor több dolgot is. Fontos, hogy legyen ritmusa a szövegnek, a gondolatoknak, sokat skiccelek. Véleményem szerint az illusztrátor feladata az, hogy azt jelenítse meg a kép által, amit a szöveg nem tud, nem pusztán a leírtak követése. Fontos, hogy olyan képi világ alakuljon ki, amely hisz önmagában, álljon dinamikus viszonyban a szöveggel, de működjön a szöveg nélkül is függetlenül. Én egyébként nagy gyerekrajz-rajongó vagyok. Szeretem azt, hogy megannyi színben, formában képesek elképzelni a világot, szeretem a fantáziájukat, az őszinteségüket és a személyiségük spontán megnyilvánulását a rajzokban.
Mivel foglalkozol, hol dolgozol jelenleg?
– Egy arculatterven, saját képeskönyvön dolgozom, aminek a részleteit nem szeretném elárulni, mert még titok. Ezenkívül szabadúszóként dolgozom.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap